ÖZEL HABER Haber Girişi : 05 Kasım 2022 10:44

Denizi geçip, derede boğulduk!

Denizi geçip, derede boğulduk!
Ovit Tüneli tamamlandı ama Dallı Kavak ve Kırık Tüneli’nde ışık bir türlü görülemedi.

Türkiye’nin asırlar öncesine uzanan rüyası Ovit Tüneli tamamlandı ama Dallıkavak ve Kırık Tüneli’nde ışık bir türlü görülemedi. Ovit’i Erzurum ve bölge açsısından avantaja dönüştürecek olan söz konusu tünellerin yapımının tamamlanamamış olması, bölgede hükümetin imajına da büyük bir gölge düşürüyor. 14 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, Avrupa'nın en uzun üçüncü çift tüplü tüneli, dünyanın ise en uzun dördüncü kara yolu tüneli olan Ovit, halihazırda sadece İspir ile Rize bağlantısını sağlıyor. Ovit’in Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine kusursuz bir biçimde bağlayabilmesi için Dallıkavak ve Kırık tünellerinin de tamamlanıp hizmete açılması gerekiyor. Dallıkavak’ta çalışmaların kısmen devam ettiği öğrenilirken, Kırık Tüneli’nde ise çalışmaların tamamen durduğu dile getiriliyor. Bölge sakinleri, Ovit Tüneli’nin Türkiye’nin en uzun çift tüplü tüneli olduğunu belirterek, “Devletimiz bu tüneli fonksiyonel hale getirebilmek için Dallıkavak ve Kırım’ı da tamamlamak zorunda. Ancak resmen denizi geçip, derede boğulmuş durumdayız. Ülkenin en uzun tünelini yaptık bitirdik, ancak vasat iki tüneli bir türlü bitiremiyoruz” dediler. 

Dallıkavak Tüneli’nin yapımına 2012, Kırık Tüneli’nin yapımına ise 2014 yılında başlandığını anlatan vatandaşlar, yapım çalışmaları defalarca duran ve birçok kez sekteye uğrayan iki projenin ne zaman tamamlanacağını hiç kimsenin bilmediğini kaydettiler.

 

KIRIK TÜNELİ

Kırık Tüneli, Erzurum’u İspir ve İkizdere üzerinden Rize’ye bağlarken, bu tünelle her iki şehir arasındaki mesafe 33 kilometre daha kısalmış olacak. 15,8 km’lik proje bünyesinde 2x7.105 metrelik çift tüp tünel ve 8 bin 679 metrelik bağlantı bulunurken, tünelin tamamlanmasıyla mevcut yol 33 kilometre kısalmış olacak. Yapımına 2014 yılında başlanmış olan tünelin 2020 yılı Aralık ayında bitirilmesi planlanmış, ancak çalışmalar bir türlü tamamlanamamıştı. Rize-Erzurum karayolunu transit taşımacılığa uygun hale getirecek olan tünel, Karadeniz limanlarına da ulaşımı rahatlıkla sağlamış olacağından bölge ülkelerinin uluslararası ticaretini Erzurum ve Karadeniz üzerinden konforlu ve güvenli bir biçimde yapması planlanmıştı.

 

DALLIKAVAK TÜNELİ

Yapımına 2012 yılında başlanan Dallıkavak Tüneli ise, Erzurum-İspir yolunda yer alıyor. 2x3.105 metre uzunluğundaki Dallıkavak Tüneli toplamda 6,21 kilometre olarak planlandı. Tünelle yolda 4,4 kilometrelik kısalma sağlanırken, bu projenin de yine 2020 yılının Kasım ayında bitirilmesi planlanmıştı. Erzurum-İspir yolunun en yüksek geçitlerinden birisi olan Dallıkavak geçidinin 2 bin 359 metrelik rakımı bulunurken, kış aylarında tipi kar yağışı gibi sebeplerden dolayı ulaşım sağlanamıyordu. Söz konusu tünel, kotta 254 metre kazanç sağlarken, ulaşıma ise yaz-kış iman sağlayacaktı.