Yerel Haber Girişi : 14 Şubat 2023 11:17

Deprem değil, yapı öldürür!

Deprem değil, yapı öldürür!
Türkiye’nin gündemini oluşturan deprem, artık tedbirlerle birlikte konuşulmaya başlandı.

Yapılaşma alanında uzman olanlar Erzurum’da depreme dayanıksız çok sayıda binanın bulunduğu öngörüsünde bulunurken, sivil savunma ve AFAD uzmanları ise, muhtemel bir deprem anında nelerin yapılması ve hangi adımların atılması gerektiğinin üzerinde duruyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan deprem felaketinin on binlerce insanın hayatına mal olduğunu vurgulayan uzmanlar, muhtemel bir deprem halinde en önemli hamlenin sakin kalmak olduğunu dile getirdiler. 

YAŞAM ÜÇGENİ ÇOK ÖNEMLİ 
Kapı, pencere ve bina kirişlerinin deprem anında ölümcül yaralanmalara sebep olabileceğini kaydeden uzmanlar, “Örneğin deprem haline yatağın altona girmek tedbir değildir. Doğru olan yatağın hemen yanına cenin pozisyonu alıp uzanmaktır. Bu ve bunun gibi tedbirler alarak eşyaların yanında korunmaya çalışmak büyük önem taşımaktadır. Ve yine en önemli adım deprem çantasıdır. Evlerimizde mutlaka Deprem çantası bulundurmalı ve onu da yaşam üçgeni oluşturulacak bölgelere yakın bir noktada tutmalıyız. Enkaz altında su ihtiyacı da önemlidir. Bu bakımdan çantalarda su olmazsa olmazdır” dediler. 

BİNALARDA SAĞLAMLIK TESTİ 
Öte yandan binalarda yapılacak sağlamlık testinin deprem öncesinde atılması gereken bir diğer adım olduğunu ifade eden uzmanlar, “Oturduğumuz binalar sağlamlık testinden geçirilmeli, güçlendirme işlemi uygulanabiliyorsa yapılmalı, aksi halde binanın dönüşüme tabi tutulması sağlanmalıdır. Muhtemelen bakanlık bu konuda geneli kapsayan bir adım atacak ve binalarla ilgili gerekli ölçüm ve testler yapılacaktır. Süreç takip edilmeli ve bu önlemler kesinlikle ihmal edilmemelidir” diye konuştular.