ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Ağustos 2022 13:05

Deprem Sigortasına şaşı bakıyoruz

Deprem Sigortasına şaşı bakıyoruz
Depremlerde yaşanabilecek mağduriyetlerin azaltılmasını hedefleyen deprem sigortası, insanların gündeminden çok çabuk çıktı.

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden geçen 23 yıllık süre, hayatını kaybeden 290 bine yakın insanı unutturmadı. Ancak muhtemel depremlerde yaşanabilecek mağduriyetlerin azaltılmasını hedefleyen deprem sigortası ise, insanların gündeminden çok çabuk çıktı. Yaşadığı konutu ya da işyerini depreme karşı sigorta altına almak, zaruretten çok basit bir prosedüre dönüştü. Ev alım satım ve abonelik işlemleri için sadece bir prosedür olarak görülen deprem sigortası, deprem riski taşıyor olmasına rağmen Erzurum’da da dikkat çekmeyi bir türlü başaramadı. Erzurum’daki sigorta acentelerinden edinilen bilgilere göre; deprem sigortası, şehirde en az tercih edilen sigorta uygulamalarının başında geliyor.

 

PROSEDÜR GÖZÜYLE BAKILMAMALI!

Erzurum’un deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, ancak buna rağmen bilinçsizliğin hat safhada olduğunu dile getiren acente işletmecileri, “Depreme insanlar sadece can kaybı ihtimali gözüyle bakıyor. Halbuki depremin sebep olduğu maddi hasar ve zararlar da söz konusu. Bunların üstesinden gelebilmenin yolu da, deprem sigortasından geçiyor. Sonuçta sigorta ile kayıplar karşılandığı gibi, can kayıpları da tazminat kapsamına girebiliyor” dediler.

Deprem sigortasına sadece prosedür gözüyle bakıldığının altını çizen sigortacılar, “Diyelim ki ev aldınız ya da abonelik işlemi yaptırıyorsunuz, deprem sigortası burada devreye giriyor. Üstelik yaptırılan poliçe, günü kurtarma kabilinden hazırlanıyor. Böyle sigorta anlayışı olmaz, deprem kayıplarına bu şekilde önlem alınmaz!” diye konuştular.

 

KAT’İ ZORUNLULUK OLMALI

Kanun koyucunun deprem sigortasıyla ilgili olarak çok daha somut adımlar atması ve bu işi kati zorunluluk haline getirmesi gerektiğini vurgulayan acente işletmecileri, “Deprem sonuçta bir hakikat, bunu değiştiremezsiniz. Erzurum özelinde ise, deprem kuşağı üzerinde bulunuyor oluşumuz ise, bir başka hakikat. Bu bakımdan deprem sigortasını hafife almamalı, çok cüzi rakamlarla hem evlerimizi, hem de işyerlerimizi depreme karşı teminat altına alalım” dediler.