ÖZEL HABER Haber Girişi : 15 Şubat 2023 10:37

Depreme karşı test formülü 

Depreme karşı test formülü 
Son 10 gündür deprem gündemiyle yatıp kalkan Türkiye’de, deprem bölgesi dışındaki şehirlerin gündemi ise, deprem testleri oldu.

Yapıların muhtemel bir depreme dayanıp dayanmayacağının ölçümlerle ortaya koyulduğu testlerin maliyeti ise, bina ve daire sayısına göre değişiyor. Deprem kuşağında bulunan ve muhtemel bir depreme dayanamayacağı öngörülen çok sayıda binanın bulunduğu Erzurum’da da, söz konusu testler talep halinde yapılabiliyor. Deprem testleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşların yanı sıra belediyeler ve özel kurumlar tarafından da yapılıyor. Ancak bilindiği kadarıyla Erzurum’daki belediyelerin söz konusu teknik altyapısı bulunmuyor. 

A’DAN Z’YE TEST EDİLİYOR 
Deprem testleri, binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulamadan oluşuyor. Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak inceleniyor ve son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılıyor. Bu incelemenin ardından risk raporu oluşturularak talep sahiplerine veriliyor. Erzurum’da deprem testi yaptırmak isteyenlerin sayısı şimdiden katlanarak artarken, bu işlemin maliyeti ise 5 bin lira ile 7 bin 500 lira arasında değişebiliyor. 
Uzmanlar, bina sakinlerinin bu testi mutlaka yaptırmalarını tavsiye ederken, vatandaşlar bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasını bu ihtiyacın ortadan kaldırılmasını istiyor. 

VATANDAŞIN ELİNDEN TUTULSUN! 
Erzurumlu vatandaşlar, deprem testinin neredeyse her bina için artık olmazsa olmaz bir hale geldiğini ifade ederek, “Yapılarımızın muhtemel bir depreme dayanıklı olup olmadığını bilmek ve gerekli önlemleri almak zorundayız. Maraş’taki depremde yıkılan onlarca binanın yanında yerinden bile kıpırdamayan binalar vardı. Bu yapısal bir durum… Oturduğumuz binaların depreme ne kadar dayanıp dayanmayacağını öğrenmemiz için buna yasal bir zemin oluşturulmalı ve elimizden tutulmalıdır” dediler.