Yerel Haber Girişi : 04 Ocak 2022 11:08

Elektrikte kademeli kazık!

Elektrikte kademeli kazık!
Elektrikte kademeli kazık!

Elektrikte 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren kademeli tarife, abonelerin canını çok fena yakacak. Aylık elektrik tüketimi 150 kilovatsaate kadar olan birinci kademe abonelerin her kilovatsaat tüketim için 1 lira 37 kuruş ödeyecekleri yeni tarifede, 150 kilovatsaatin üzerindeki her bir kilovatsaat tüketim ise, 2 lira 6 kuruşla çarpılacak. Yeni zamların da devreye girmesiyle birlikte iyiden iyiye kabarmaya başlayacak olan elektrik faturaları, vatandaşın kursağına ot tıkayacak. Erzurum şartlarında aylık elektrik tüketiminin genellikle 150 kilovatsaatin üzerinde olduğu öğrenilirken, bu durum da Erzurum’daki elektrik abonelerinin büyük bir çoğunluğuna ikinci kademe tarifeden işlem yapılacak. Tüketiciler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) birinci kademe tarife için alt sınır olarak 150 kilovatsaat tüketim belirlemesinin haksızlık olduğunu dile getirerek, “Bu uygulama elektrik abonelerinin canına okumaktan başka bir şey değildir!” dediler.

 

FATURALAR İKİYE KATLANACAK!

EPDK’nın söz konusu uygulamayı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan elektrik aboneleri, kış şartlarında Erzurum’da ve bu bölgede elektrik tüketiminin çok daha fazla olduğuna dikkati çekerek, “EPDK kademeli tarife dediği uygulamayı kamuoyuyla paylaşmadan, görüş almadan, tepkileri ölçmeden emrivaki yapar gibi devreye soktu. Türkiye’de elektrik tüketimi illere, bölgelere ve iklim şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Bu uygulama için pilot il araştırması yapıldı mı, bu oranlar neye ve hangi kritere göre belirlendi?” diye sordular. 

Yeni tarifeyle aylık 200-250 lira tutarında elektrik faturası ödeyenlerin bu ay itibariyle ödeyecekleri fatura tutarının 350 liradan az olmayacağını ifade eden aboneler, 2Yeni zamlar ve vergiler derken, faturalar alev topuna dönüşecek” ifadesini kullandılar.

 

BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞANACAK!

Birinci kademe tarife alt sınırının yükseltilmesini ve en az 200 kilovatsaat sınırı koyulmasını isteyen elektrik aboneleri, böylece tüketicilerin de koruma altına alınmış olacağını dile getirdiler. Siyasetçilere ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen aboneler, yeni hesaplama şekliyle çok büyük bir mağduriyet yaşanacağını kaydederek, “Hayat pahalılığı yetmezmiş gibi, şimdi de faturalar yüzünden darboğaza gireceğiz. Bu uygulama bir an önce gözden geçirilmeli ve kademeli tarifenin alt sınırları yeniden belirlenmelidir” dediler.