Yerel Haber Girişi : 01 Mart 2022 11:45

Erzurum bahara karla giriyor

Erzurum bahara karla giriyor

Erzurum’a 4 gün boyunca aralıksız kar geliyor. Bugünden itibaren başlayacak olan kar yağışı, Cumartesi gününe kadar etkili olacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 5 günlük hava tahmin raporunu açıkladı. Buna göre Erzurum’da bugünden başlayarak Cumartesi gününe kadar kar yağışı etkili olacak. Hava sıcaklıklarının en düşük sıfırın altında bir derece olacağı Erzurum’da, Salı günü sıcaklık 5, Çarşamba ve Perşembe günleri ise 4 derece olacak. Gece hava sıcaklıklarının eksi bir derece ile eksi 6 derece arasında değişiklik göstereceği Erzurum’da, kar yağışına zaman-zaman rüzgar ve şiddetli fırtına da eşlik edecek. Son yılların en yağışsız kış mevsimlerinden birini geçiren Erzurum’da, Mart ayına yoğun kar yağışıyla girilecek olması, halk takviminde kullanılan “Mart kapıdan baktırır, kazma-kürek yaktırır” şeklindeki özdeyişi akıllara getiriyor.

 

İKLİMSEL DEĞİŞİKLİKLER GÖZE ÇARPIYOR

Erzurum’da hem hava sıcaklıkları ve hem de alınan yağış miktarının mevsim normallerinin dışında seyrettiği, Meteorolojik verilere de yansırken, kar yağışının son iki yıldır yurdun batı ve iç kesimlerinde etkili oluşu, iklimsel değişikleri göz önüne sermeye başladı. Meteoroloji uzmanları, Erzurum’un son birkaç yıldır sıra dışı mevsimler yaşadığını belirterek, “Bölgeye yağması gereken kar, son iki senedir düşmüyor. Kar yağışı Doğu Anadolu’nun aksine İç Anadolu, Marmara ve batı kesimlerinde etkili oldu. Zaten Ocak ve Şubat aylarına ait hava sıcaklığı verileri de, mevsim normallerinin çok altında kalıyor” dediler.

 

ERZURUM’DA HALK TAKVİMİ

Uzun bir kış geçiren yöre halkı, Rumî şubat başlarından itibaren baharı beklemeğe başlar. Söz konusu ayın özel adı “cücük”tür.

Şubat ayının içinde cemreler düşer. Cemre “ateş parçası” demektir. İlk olarak 7 Şubat (20 Şubat)ta havaya düşünce havalar ısınmaya başlar, 14 Şubat (27 şubat)ta suya, 21 şubat (5 veya 6 mart) tarihinde de toprağa düşer. Bu günlerde güneşli havalarda, topraktan buhar çıktığı görülür.

Rumî şubat ayının son dört günü ile mart ayının ilk üç gününü içine alan haftaya 26 Şubat-4 Mart (11-17 mart) “Berd-el-acüz” denir. Bazı yörelerde bu, “berdelecüz” veya “berdelegüz” olarak da isimlendirilmektedir. Arapçada “berd” soğuk, “acûz” ise kocakarı demektir. Bundan dolayı, bu tarihlerde görülen soğuklara ülkemizde ‘’kocakarı soğukları” denmiştir.