Yerel Haber Girişi : 29 Nisan 2022 12:38

Erzurum’da ballı günler başlıyor 

Erzurum’da ballı günler başlıyor 
Erzurum’da ballı günler başlıyor 

Erzurum yaylaları, Türkiye’nin dört bir yanındaki arıcıların ilgi odağı haline geldi. Özellikle Karadeniz bölgesinden Erzurum’a gelerek dağ kenarları ve yaylaları mesken tutan arıcılar, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yeni sezona da startı verdiler. Arıcıların genellikle yaygın oldukları Aşkale, Çat ve Ilıca’ya bağlı köylerle yaylalarda hareketlilik başlarken, bu yıl verimin hayli fazla olması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl kuraklığın da etkisiyle bal üretiminin beklentilerin altında kaldığı Erzurum’da, son iki ayda etkili olan kar yağışlarının bu durumu değiştireceği düşünülüyor. Arıcılar, Erzurum’daki yayla balının Türkiye’nin hatırı sayılı balları arasında bulunduğunu dile getirerek, “Arının olduğu her yerde bal olur, ancak hiçbir bal Erzurum balı gibi olmaz” ifadesini kullandılar. Erzurum’da çiçek balı ile meşhur ilçenin Aşkale olduğunu anlatan arıcılar, yine Ovacık tarafındaki yayla ve dağlık kesimlerin bal üreticileri için eşsiz bir zemin olduğunu kaydettiler. 

 

KOVAN BAKIMLARI BAŞLADI 

Erzurum’da bir hafta on gün içerisinde tabiatın canlanmaya başlayacağını ve çiçeklerin açacağını belirten arıcılar, “Biz de bu süreçte kovanlarımızın bakımlarını yapacağız, rutubet kontrollerini gerçekleştireceğiz, eksikliklerimizi gidereceğiz. Çünkü çiçeklerin açmaya başlamasıyla birlikte kovanlardaki canlılık da başlamış olacak” dediler. 

Erzurum’un balıyla meşhur ilçelerinin Aşkale, Aziziye, Çat, Tortum, Narman, İspir, Oltu ve Uzundere olduğunu anlatan arıcılar, aynı zamanda Dadaşlar diyarının beyaz bal üretiminde de ön plana çıktığını dile getirdiler. 

 

KARAKOVAN BAYBURT’TA… 

Karakovan bal üretiminin daha çok Bayburt ve Gümüşhane yöresinde yapıldığını kaydeden arıcılar, “Erzurum’da üretilen balların besin değerleri üzerine yapılan çok sayıda analiz var ve sonuçları hep Türkiye standartlarının üstünde. Yani şu anda Türkiye’nin en kaliteli çiçek balı Erzurum’a ait...” dediler. 

 

ARAZİ İÇİN KİRA ÖDENİYOR 

Bu arada arıcılar, kovanlarıyla konakladıkları araziler için ücret ödediklerini hatırlatarak, “Bununla ilgili yanlış bir algı var. Biz nereye gidersek gidelim, kovanlarımızla konduğumuz arazi için mutlaka ücret öderiz. Arazi kamuya aitse kamuya, özel arazi ise şahsa kira öderiz. Bunun bilinmesinde de fayda var” şeklinde konuştular.