ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Eylül 2022 13:49

Erzurum’da binlerce borçlu var

Erzurum’da binlerce borçlu var
İcra takibine düşmüş olan 2 bin lira ve altındaki alacakların silinmesini öngören düzenleme, Erzurum’u da heyecanlandırdı.

İcra takibine düşmüş olan 2 bin lira ve altındaki alacakların silinmesini öngören düzenleme, Erzurum’u da heyecanlandırdı. İcra dairelerinde takip altına alınan binlerce borçlunun bulunduğu Erzurum’da, düzenlemenin hayata geçirileceği tarih sabırsızlıkla bekleniyor. Temel ihtiyaçların esas alınacağı düzenlemeye göre; telefon, su, elektrik ve doğalgaz gibi temel hizmetlerden kaynaklanan borçlar silinecek ve borçların 15 Ağustos tarihi öncesine ait olması şartı aranacak. Varlık şirketlerine devredilen borçları da kapsayan düzenlemede, borcun 2 bin liralık kısmı herhangi bir başvuruya gerek kalmadan kendiliğinden silinecek. Erzurum’daki icra avukatlarından edinilen bilgilere göre; şimdilik taslak aşamasında olan ve Ekim ayında yasalaşacak olan yeni düzenlemenin 5,5 milyon borçluyu yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Bu düzenlemeyle ülke genelinde 30 milyar liraya tekabül eden miktarda bir borç silinecek” dediler.

 

EKİM AYINDA YASALAŞIYOR

Düzenlemeye son şeklinin verildiğini ve geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandığını kaydeden hukukçular, “Ekim ayında TBMM açılacak ve düzenlemenin görüşülmesine başlanacak. Süreçte belki içeriğinde değişiklikler, eklemeler ya da kapsam genişletme gibi gelişmeler de olabilir. Ancak şu andaki şekliyle bu düzenleme 2 bin lira ve altındaki borçları kapsıyor. Bu miktardaki borçlar için sistem doğrudan devreye girecek ve icra işlemleri sona erdirilerek anılan borçlar otomatik olarak silinecek, dosya kapanacak. “ diye konuştular.

 

TEMEL İHTİYAÇ KRİTERİ

İcra takibine düşmüş olan borçluların, alacaktan kaynaklanan icra takipleri için özellikle bir detaya dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan hukukçular, “Bu düzenleme öncelikli ihtiyaca dayalı borçları kapsıyor. Yani elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaca dayalı hizmetlerden kaynaklanan borçlar bu düzenlemenin kapsamında olacak. Varlık şirketlerine devredilen borçlar için de sistem devreye otomatik olarak girecek ve borcun 2 bin liralık kısmı silinecek” şeklinde konuştular.