Yerel Haber Girişi : 05 Mart 2022 16:42

Erzurum’da ikinci el kazandı

Erzurum’da ikinci el kazandı

Sıfır kilometre araç satışlarının neredeyse bıçak gibi kesildiği otomotiv sektöründe, yüzü gülen yine ikinci el piyasası oldu. Erzurum’da sadece Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlem hacmi 2 bin 265 aracı kapsarken, rekoru ise otomobil satışları kırdı. İkinci el piyasasında alım, satım ve devir işlemi gerçekleştirilen otomobil sayısı bin 399 olurken, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, motosiklet, özel amaçlı taşıt ve traktörler de bu sıralamada yerini aldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yapılan satışların gerisinde de kalsa da, bu yıl gerçekleştirilen alım, satım ve devir işlemlerinin mevcut ekonomik şartlarda yine de iyi bir noktada olduğu gözlendi.

GÖZLER YENİDEN İKİNCİ ELDE
Erzurum’da sıfır kilometre araç satışı yapılan plazalarda işler şimdilik bekleme sürecinde ilerlerken, sıfır kilometre araç satın almak isteyenlere ise, aylar sonrasına gün veriliyor. Araç satın almak isteyenlerin gözünü ikinci el piyasasına çeviren bu durum, sektördeki canlılığı artırırken, fiyatlar ise yükselişe devam ediyor. İkinci el araç fiyatlarında Ocak ayından itibaren başlayacağı ifade edilen fiyat düşüşüne henüz rastlanmazken, piyasalarda şimdilik sabit fiyatlar dikkat çekiyor. İkinci el piyasasının yoğunlaştığı galerilerde daha çok takas usulü satışlar ön plana çıkarken, satışlar da daha çok yatırım ve kazanç elde etmek amacıyla yapılıyor.

SAVAŞ EKONOMİSİ SEKTÖRÜ VURUR!
Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın dünya otomotiv sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini kaydeden sektör temsilcileri, “Bu durum otomotivde üretim ve arz dengelerini kuşkusuz doğrudan etkileyecek. Türkiye’nin bu denge kaybından nasıl ve ne zaman etkilenmeye başlayacağını ise, önümüzdeki günlerde göreceğiz. Dolar kurundaki hareketliliği tetikleyen bu savaş, haliyle ithalat maliyetini de artıracaktır. Bu yüzden sıfır kilometre araçlarda yeniden değerlemeler mutlaka yapılacaktır. Bu gelişme ışığında ikinci el piyasasında da fiyat artışı yaşanması mümkün hale gelecektir” dediler.