ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Mayıs 2022 11:52

Erzurum’da konut kalmadı! 

Erzurum’da konut kalmadı! 

Konut üretiminin talebi karşılayamaz hale geldiği ve sürekli düştüğü Erzurum’da, inşaat sektörü giderek tedirgin olmaya başladı.  

Erzurum’da inşaat sektörü SOS vermeye başladı. İnşaat faaliyetleri için belediyelerden alan ruhsat sayısında büyük ölçüde düşüş kaydederken, sektörün sübvanse edilmemesi halinde konut ve işyeri fiyatlarla kiraların giderek tavana vurması bekleniyor. Konut üretiminin talebi karşılayamaz olduğu ve sürekli düştüğü Erzurum’da, yürütülmesi planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları da belediyeleri daha şimdiden tedirgin etmeye başladı. Dönüşüm sebebiyle evleri kamulaştırılacak olan vatandaşların ihtiyacı için yeterli stok konut bulunmaması ev sahiplerini tedirgin ederken, gözler Toplu Konut İdaresi Başkanlığına çevrildi. Sektör temsilcileri, kentsel dönüşüm öncesinde mutlaka stok konut üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Evleri kamulaştırılan insanlar için yeterli düzeyde stok konut bulunamaması halinde fiyatlar katlanmaya devam edecektir” uyarısında bulundular. 

 

KONUT ÜRETİMİ ÇOK DÜŞTÜ 

İnşaat sektörünün Erzurum’da son 5 yıldır çıkmaz içerisinde olduğunun altını çizen müteahhit firmalar, “Bu 5 yıl öncesinde üretilen konut miktarı talebe karşılayabiliyor, hatta üzerine bile çıkıyordu. Ama son yıllarda artan talebe bağlı olarak ne yazık ki konut üretimi büyük ölçüde düştü. Arz talebi karşılayamadığı için fiyatlar da yükselişe geçti. Üstüne bir de dolar kuru ve maliyet artışı eklenince ev fiyatları Erzurum’da milyonlara doğru tırmanmaya başladı. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde konut üretimi teşvik edilmez ise, talep karşılanamaz hale gelecek. Bu da doğrudan fiyatları ikiye hatta üçe katlayacak” diye konuştular. 

 

EĞER TEDBİR ALINMAZSA… 

İnşaat sektörünün bağlı iş kollarıyla birlikte yüzlerce işletmenin geçim kaynağı olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, “İnşaat sektörünü desteklemek, aynı anda yüzlerce iş kolunu ve dolayısıyla da piyasayı desteklemek anlamına geleceğinden, sektör için acilen harekete geçilmelidir. Ya TOKİ eliyle ya da inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere getirilecek bir takım muafiyetlerle işler hareketlendirilmeli, konut üretimi arttırılmalı ve piyasalar kontrol altında tutulmalıdır. Aksi halde bir-iki yıl içerisinde Erzurum’da ev satın almak artık hayal olacaktır” dediler.