ÖZEL HABER Haber Girişi : 14 Ağustos 2023 13:14

Erzurum’da kredi yükü kamuda

Erzurum’da kredi yükü kamuda
Kamu bankaları da olmasa Erzurum’da nakit para neredeyse mumla aranacak…

Kamu bankaları da olmasa, Erzurum’da kredi kullanmak neredeyse imkansız hale gelecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre; Erurum’da Haziran döneminde kullanılan nakdi kredilerde aslan payı kamu bankalarının oldu. İl genelinde kullanılan 41 milyar 900 milyon lira tutarındaki kredinin sadece 10 milyar 100 milyon liralık kısmı özel bankalara aitken, 31 milyar 800 milyon liralık kısmı ise, kamu bankalarının oldu. Erzurum’da kişi başına düşen nakit kredi miktarı 55 bin 996 liraya ulaşırken, söz konusu kredilerin önemli bir kısmı ise, esnaf desteklerinden oluştu. 

BÖLGEDEN BÖLGEYE FARKLI… 
Erzurum’da onlarca özel banka şubesi bulunuyor olmasına rağmen kullandırılan kredilerin düşük oluşu dikkatlerden kaçmazken, kredi miktarında Erzurum’un bölge birincisi oluşu da, önemli bir detay olarak kayıtlara geçti. Özel bankaların Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kredi performanslarının genellikle aynı olduğu ifade edilirken, ekonomistler, “Özel bankaların kullandırdığı krediler, bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Özel bankalar bu bölgede kredi kullandırmamak için neredeyse akla karayı seçtiriyor. Fakat batı ve diğer bölgelerde durum bunun tam tersi” görüşünü paylaşıyor. 

YÜKSEK FAİZE RAĞMEN… 
Kamu bankalarının Erzurum’da önemli bir açığı kapattığının altını çizen ekonomistler, “Kamu bankalarının bu yaklaşımı olmasa, Erzurum’daki nakit sıkıntısı hat safhalara çıkar. Kaldı ki, kamu bankalarının da bu süreçten kazançlı çıktıkları da ayı bir gerçek. Ancak özel bankalar kamu bankalarına oranla daha yüksek faizler uyguluyor olmalarına rağmen kredi kullandırma konusunda cömert değiller. Üstelik Erzurum’da kullandırılan kredilerin neredeyse tamamının da geri ödemesinde herhangi bir sorun yaşanmıyor” dediler.