Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yılı, iki gün sonra birbirinden renkli etkinliklerle kutlanacak. Aşkale ile başlayan ve diğer ilçelerle devam eden kurtuluş kutlamaları, Cumartesi günü de Erzurum merkezde gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi’nin koordinesinde icra edilecek olan törenler için hazırlıklar devam ederken, etkinliklere yine Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı ile Kent Meydanı ev sahipliği yapacak. Cumartesi günü Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başlayacak olan etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, tebrikleri kabul edecek. 12 Mart’ın aynı zamanda İstiklal Marşı’nın da kabul yıldönümü olması nedeniyle hayli yoğun bir kutlama gündeminin şekilleneceği Erzurum’da, çeşitli sergiler ve konferanslar da organize edilecek.
10 MART’TA ALACA ŞEHİTLERİ ETKİNLİĞİ
Erzurum’un kurtuluşuna giden yolda önemli bir yer tutan Ilıca’da ise, 10 Mart’ta Alaca Şehitleri için anma töreni düzenlenecek. Alaca’daki şehitlikte bir araya gelecek olan şehir protokolü, buradaki anıta çelenk koyup, tören icra edecek. 11 Mart Cuma günü ise, Ilıca’da milli şahlanış etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ilıca’nın Dadaşkent’le birleşmesi ve Aziziye ilçesinin kurulması sebebiyle kaldırılan Ilıca’nın kurtuluş etkinlikleri geleneği, Aziziye Belediyesi tarafından organize edilecek kortej yürüyüşü ile hafızalardaki yerini koruyacak.
12 MART TARİHİN DÖNÜM NOKTASI
16 Şubat 1916 tarihinde Ruslar, Erzurum'u işgal ettiler. Birinci Dünya savaşında bir çok cephede gücünü tüketen Osmanlı Devletinin, Erzurum'u düşmandan temizleyecek takati kalmamıştı. Erzurum elindeki kısıtlı imkanlarla, ağır bir esaret dönemi geçirdi. Gerçi yaşlı, kadın ve çocuk dışında kimsede yoktu Erzurum'da eli silah tutan erkekleri sağda solda cephede veya esarette idi.
12 Mart yalnız Erzurumlular için değil, insanlık için de oldukça önemli bir gündü. Çünkü akla gelebilecek insanlık dışı her türlü işkence ve katliamı gerçekleştiren Ermeniler, geldikleri yere gönderilmişlerdi. O Erzurum ki, bir süre sonra, Kurtuluş Savaşımızın, Cumhuriyet'e giden yolun en önemli kilometre taşı olacaktı. Yüce Atamız, 23 Temmuz 1919'da Erzurum Kongresi'ni gerçekleştirecekti. Erzurum hemşehrisi, Erzurum Mebusu olacaktı. Kurtuluş'a giden yol, 12 Mart 1918'de kurtarılan Erzurum'dan geçmişti.