Yerel Haber Girişi : 05 Şubat 2022 10:03

Erzurum’da mevsimler de değişti

Erzurum’da mevsimler de değişti

Erzurum’da kar yağışlı günler aralıklı olarak devam ediyor. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün haftalık hava tahmin verilerine göre; Erzurum’da hava bugün çok bulutlu, Pazar günü kar yağışlı, Pazartesi günü sisli ve Salı günü de yine kar yağışlı olacak. Günün en yüksek sıcaklığının 2 derece ile Salı günü kaydedileceği Erzurum’da, en düşük hava sıcaklığı ise, sıfırın altında 4 derece olarak bugün ölçülecek. Termometrelerin bugün eksi 4, yarın ise sıfır dereceyi göstereceği Erzurum’da, Pazartesi günü sıcaklık 1 derece, Salı günü ise 4 derece olacak. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklara ek olarak; kar yağışı da yine mevsim ortalamalarının altında kalacak. Ocak ayının son haftası ile Şubat ayının ilk haftasındaki yağışlı gün sayısının diğer ay ve haftalara göre çok daha fazla olduğu görülürken, meteoroloji uzmanları kar yağışlarının periyodik aralıklarla süreceği bilgisini paylaştı.

 

ERZURUM İKİ YILDIR NORMALİN DIŞINDA

Uzun yıllar ortalamalarına göre; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri son iki yıldır kar yağışından çok fazla etkilenmiyor. Kar yağışı ve tipinin bu bölgelerden ziyade yurdun daha çok batı, iç Anadolu ve Marmara bölgelerinde etkili olması, kış mevsimini normallerin dışına taşıdı. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da havaların mevsim normallerinin dışında seyrettiği Erzurum’da, hem hava sıcaklıkları değişkenlik göstermeye başladı, hem de yağışlarda azalma kaydedildi. Son iki yıldır kış aylarının yağışsız ve kurak geçtiği Erzurum’da, yaz ayları ise bir o kadar serin ve yağışsız geçiriliyor. Bu durum, özellikle güzlük ekim alışkanlığının hâkim olduğu yörede verim kaybına neden olurken, üreticiler bu durumu endişeyle seyrediyor.

 

ERZURUM’DA ÜRETİCİLER TEDİRGİN

Üreticiler, son iki senedir Erzurum’un yeterince kar yağışı almadığını ve bu durumun güzlük ekimlere zarar verdiğini anlatarak, “Kar yağmadığı gibi, hava sıcaklıklarında da çok ciddi değişkenlikler ortaya çıkıyor. Bu durumda güzlük ekimler kış ortasında canlanmaya ve yeniden uyanmaya geçiyor. Daha sonra düşen sıcaklıklar yüzünden ürünler bu kez de don tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor” dediler