Yerel Haber Girişi : 29 Ocak 2022 12:43

Erzurum’da nüfus kaybı endişesi

Erzurum’da nüfus kaybı endişesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ait nüfus istatistiklerini önümüzdeki hafta açıklayacak. Kurum tarafından her yıl bu tarihlerde açıklanan nüfus sayım sonuçlarına göre; Erzurum’daki nüfus hareketliliği merak edilmeye başlandı. Koronavirüs kaynaklı ölümlerin de etkisiyle birlikte Türkiye’de neredeyse her şehir başına binden fazla ölüm düşerken, bu kayıpların nüfus verilerine nasıl bir etkide bulunacağı da düşündürüyor. 2011 yılından bu yana sürekli nüfus kaybı yaşayan Erzurum’da, artış beklentilerinin bu yıl da gerçekleşmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken, şehrin nüfusunun 755 bin dolayında hesaplanması bekleniyor. 2020 yılı nüfusu 758 bin olan Erzurum’da, ölüm vakalarının artış, doğumların da düşüş gösterdiği ifade edilirken, bu durumun nüfus verilerini doğrudan etkileyeceği dile getiriliyor.

 

750 BİNE GERİLEME İHTİMALİ VAR

Erzurum’da 2021 yılına ait nüfus rakamlarının açıklanmasıyla birlikte nüfus kaybının da gözler önüne serilmiş olacağını kaydeden uzmanlar, “Erzurum’da en az 3 bin kişilik nüfus kaybına kesin gözüyle bakıyoruz. Bu da 2020’de 758 bin olarak tespit edilen nüfusun 255 bine gerilemesi demek olacak. Tabi bu iyimser bir tahmin; Erzurum’da nüfusun 750 binin altına bile düşme ihtimali var” dediler.

Önceleri Yakutiye, Palandöken ve Aziziye gibi merkez ilçelerde hep nüfus artışı yaşandığına dikkati çeken uzmanlar, “Bu yıl bu ilçelerde artış beklenmiyor, eğer bir başarı olarak kabul edilecekse, mevcudu korumak bile bu şartlarda başarı olarak kaydedilecektir” diye konuştular.

 

AÇIKLAMA BU HAFTA OLABİLİR

Öte yandan Erzurum’daki istatistikler, koronavirüsün de etkisiyle son iki yıldır doğum sayısında da azalma kaydedildiğini ortaya koyarken, ölenlerin sayısının çok daha fazla olması nedeniyle verilerde de bir denge kaybının rahatlıkla gözlenebileceği ifade edildi. Uzmanlara göre; TÜİK, nüfus sayım sonuçlarını önümüzdeki hafta içerisinde açıklamış olacak. Nüfus istatistikleri açıklandığında hem 2021 yılını nüfusu, hem de koronavirüsün ölüm ve doğum rakamlarına etkisi daha net bir biçimde anlaşılmış olunacak.