ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Şubat 2023 11:23

Erzurum’da zemheri zamanı 

Erzurum’da zemheri zamanı 
Erzurum’da yoğun kar yağışının ardından bu kez de kapıyı soğuklar çalacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Erzurum’da havalar Cumartesi gününden itibaren soğumaya başlayacak. Cuma ve Cumartesi günleri havanın parçalı bulutlu ve açık olacağı Erzurum’da, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri ise soğuk hava etkili olacak. Gece hava sıcaklıklarının sıfırın altında 15 dereceye kadar gerileyeceği Erzurum’da, gündüz sıcaklığı ise yine sıfırın altında 3 ve 5 derece arasında değişiklik gösterecek. Önümüzdeki 5 gün içerisinde kar yağışının beklenmediği Erzurum’da, soğukların bir süre daha etkili olacağı tahmin ediliyor. 

HALK TAKVİMİNDE ERZURUM ZEMHERİSİ 
Son 50 yılın en kurak kış mevsimini geçiren ve geçtiğimiz hafta tanıştığı kar yağışıyla yeniden beyaz örtüsüne kavuşan Erzurum’da, halk takvimi de özel ilgi görüyor. Halkbilimciler tarafından hazırlanan takvime göre; 
Kış ortası, kışın en şiddetli zamanı, zemheri sözlük anlamlarına gelen Karakış, Erzurum'da gerçek anlamda soğukların ve kışın başlangıcı olarak biliniyor. 
Erzurum'un beyaza bürünüp karla kaplandığı, soğukların iyiden iyiye kendini hissettirdiği karakış 14 Aralık tarihinde başlıyor ve 13 Ocak tarihine kadar devam ediyor. Halk takvimine göre karakışın ardından Zemheri ayı başlıyor. Zemheri ayı 14 Ocak itibariyle başlar ve 13 Şubat'a kadar devam ediyor. Karakış ve Zemheri aylarında sıcaklık ortalamaları sıfırın altında 20 - 30 derece arasında değişirken, gece ve gündüz don olaylarının sıklıkla yaşandığı bu aylar soğukların en çok şiddetlendiği aylar olarak biliniyor.