Yerel Haber Girişi : 19 Nisan 2022 13:10

Erzurum’dan TOKİ’ye çağrı 

Erzurum’dan TOKİ’ye çağrı 

İnşaat sektöründeki maliyet artışı sebebiyle fiyatları hızla yükselen konutlar, rant hırsıyla birlikte dokunanı adeta kül etmeye başladı. Müteahhit firmaların maliyet artışının çok üstündeki kâr marjlarıyla satışa sundukları konut ve işyerleri, piyasaların başını döndürmeye başladı. Orta halli bir dairenin artık 500 bin liradan satışa sunulmaya başlandığı Erzurum’da, milyonluk daireler de boy göstermeye başlarken, sektör temsilcilerine göre ise, bu tansiyonun düşmesi için devreye bir an önce TOKİ’nin girmesi gerekiyor. Türkiye genelindeki birçok projesini küresel ekonomik kriz ve tasarruf tedbirleri dolayısıyla askıya alan TOKİ’nin böyle bir ortamda ucuz konut üretip üretemeyeceği merak konusu olurken, sektör temsilcilerinden bu yönde çağrı geldi. 

 

KONUTLAR BU KADAR ETMEZ! 

TOKİ’nin inşaat sektörü noktasında piyasanın hem belirleyici, hem de denge mekanizması olduğunu dile getiren emlak sektörü temsilcileri, “İnşaatlarda maliyetler arttı, bu doğru. Fiyat artışları da bundan kaynaklandı, buna da itirazımız yok. Ancak konut ve işyeri fiyatlarındaki değerlemeler, makul ve kabul edilebilir bir düzeyde değil. Şu anda fiyatı 1 milyon lirayı bulan ya da onun bile üzerine çıkan daireler var. Böyle bir dairenin maliyetinin günümüz şartlarında ne kadar olacağı açıktır, hesap ortadadır. Ancak kimi müteahhit firmalar bu işi maliyet artışından öte bir boyuta taşımış durumda. Bunun adı da ancak ve ancak rant hırsı olabilir. Yoksa hepimiz normal şartlarda bu dairelerin bu kadar para etmeyeceğini biliyoruz” diye konuştular. 

 

TOKİ’YE UCUZ KONUT ÇAĞRISI 

Piyasaların canlanması ve en azından dengeli bir seyir ortaya koyulması bakımından TOKİ’nin konut arzına yoğunluk vermesi gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, özellikle Erzurum’da buna çok ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler. Erzurum’da konut fiyatlarının sürekli yükseldiğini ve bunun artık durdurabilir olmaktan çok uzaklaştığını anlatan sektör temsilcileri, “Bu gidişatın önüne ancak TOKİ geçebilir, çünkü sonuçta devletimiz sosyal devlet ve bunun için ucuz konut üretimi sağlanabilir. Böylece piyasalar dengelenir ve inşaat sektörü bu bilinmezlikten kurtulur” dediler.