ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Ekim 2022 10:04

Erzurum enerji üssü oluyor

Erzurum enerji üssü oluyor
Belediyelerle birlikte özel sektöre ait güneş enerji santrali yatırımlarının da bulunduğu Erzurum’da güneşin doğduğu her gün yüzlerce kilovatsaat elektrik üretiliyor.

Türkiye’nin güneşlenme süresi en uzun ikinci şehri olan Erzurum’da güneş enerji santrallerine yönelik olarak yapılan yatırımlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Belediyelerle birlikte özel sektöre ait güneş enerji santrali yatırımlarının da bulunduğu Erzurum’da güneşin doğduğu her gün yüzlerce kilovatsaat elektrik üretiliyor. Son olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 16 MW kurulu güce sahip olan güneş enerji santrali yatırımıyla Erzurumun yıldızı daha da parlarken bu atılımların şehirdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının arttırılmasına önayak olacağı ifade ediliyor. Güneş enerji santralleri kredi kullanımı ve hibe yatırımlar şeklinde de yapılabiliyor. Erzurumdaki belediyeler söz konusu yatırımları iller bankası kredisi ile gerçekleştirirken özel sektör yatırımlarına ise kamu ve özel bankalar da finans desteği verebiliyor.

 

GÜNEŞLENME SÜRESİ ÇOK ÖNEMLİ

Erzurum’da enerji alanında yapılan yatırımların özellikle güneş enerji santralleri nde yoğunlaşmasını çok özel bir sebebi olduğunu vurgulayan yetkililer, “ Güneş enerji santrali yatırımlarını rantabıl hale getiren en önemli faktör güneş ışığından faydalanma süresidir. Erzurum bu bağlamda çok özel bir konuma sahiptir. Çünkü Erzurumda günlük güneşlenme süresi 8 saat olmakla birlikte yılın en uzun günlerinin geçirildiği haziran ayında da üretim katlanarak artmaktadır. Öyle bir ortamda yenilenebilir enerji adına yapılacak en makul ve mantıklı yatırımı da güneş enerji santralleri oluşturuyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu yönde yatırım yapan dev enerji şirketlerinin Erzurum’a yönelecekleri aşikardır” dediler.

 

ATMOSFERİ DE KORUMA ALTINA ALIYOR

Güneş ışıklarıyla üretilen enerjinin tek faydasının sadece katma değer üretmek olmadığını dile getiren uzmanlar, “ Burada dikkat çeken bir başka husus ise ekosistemin korunuyor oluşudur. Çünkü panellerden elektrik üretilmesi sürecinde ağaçların kesilmesi de söz konusu olmuyor. Buna ilaveten güneş enerji santrali yatırımları atmosfere salınan kargon miktarını da büyük ölçüde azaltıyor. Dolayısıyla güneş enerji santralleri hem katma değer üretme ve hem de temiz enerji elde etme noktasında çok özel bir yer teşkil ediyor” diye konuştular.