ÖZEL HABER Haber Girişi : 07 Haziran 2023 10:43

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca’dan;  Hükümete yol haritası 

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca’dan;  Hükümete yol haritası 

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Seçimler sona erdiğine göre, artık esnafın beklentilerine geçebiliriz” dedi. 
Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, esanf için yeni hükümete bir dizi öneri ve çağrıda bulundu. Esnaf ve sanatkârların hükümetten olmazsa olmaz talep ve beklentilerinin sürdüğünü ifade eden Başkan Karaca, “Esnaf ve sanatkârımız, seçimlerden önce verilen vaatlerin yanı sıra taleplerinin de karşılanmasını dört gözle bekliyor. Enflasyon canavarı sinsice aldı başını gitti. Arada ezilen de sadece küçük esnaf ve sanatkâr oldu. Enflasyonun yükselmesi de en fazla küçük esnaf ve sanatkârı etkiledi” diye konuştu. 

SABİT GİDERLERDE BÜYÜK ARTIŞ 
Başta iş yeri kiraları olmak üzere esnafın bütün sabit giderlerinde büyük artışlar olduğunun altını çizen Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Bağ-Kur, vergi, sosyal güvenlik primleri, elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve nakliye ücretlerine asgari ücret artışları oranından daha fazla zamlar yapıldığına dikkati çekti. Karaca, “İş yeri kiralarında yüzde 200’lere varan büyük artışlar oldu, yüksek kira artışlarını karşılayamayan esnafımızın büyük bölümü ya başka yere taşındı ya da iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Asrın yapılandırması olarak çıkarılan kamu alacaklarının affından sadece Bağ-Kurlu esnaf muaf tutuldu. EYT kapsamında olan sigortalıların prim borçlarının faizleri silinirken 5 bin iş günü ile de emekliye sevk edildiler. Bağ-Kurlu esnafa ise hem 9 bin iş günü mecburiyeti getirildi, hem de prim borçlarına ve faizlerine tek kuruş bile indirim yapılmadı” hatırlatmasında bulundu. 

ESNAF BÜYÜK YÜK ALTINDA 
En önemli denge unsurunun esnaf ve sanatkârın sesine kulak vermekten geçtiğini kaydeden Karaca, şunları kaydetti: 
“Çünkü ekonominin yapı taşı ve harcı küçük esnaf ve sanatkârdır. Asgari ücrete bağlı olarak esnafımızın ödediği sigorta ve Bağ-Kur primleri de çok yükseldi. Yıllık bazda hesaplandığında esnafımız, neredeyse sermayesi kadar sigorta ve Bağ-Kur primi ödüyor. Esnaf yalnızca kendi sigorta primini değil yanında çalışan işçinin de sigorta primini ödemekle mükelleftir. Mümkün olan en kısa süre içerisinde esnaf ve sanatkârımız kira, sigorta ve Bağ-Kur primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı ve sigortalı ile eşit haklara sahip hale getirilmeli, sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmelidir. Anayasa’mızda da belirtildiği üzere devlet, küçük esnaf ve sanatkarı korucuyu, kollayıcı ve önleyici tedbirler almakla yükümlüdür”