ÖZEL HABER Haber Girişi : 13 Haziran 2023 10:26

Erzurum merak içinde

Erzurum merak içinde
“Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasında başvurular sona erdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde yürütülen “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasında başvurular sona erdi. 29 Mayıs’ta başvuruları sona eren kampanyanın Erzurum’da ilgi görüp görmediği ise henüz bilinmiyor. E-Devlet üzerinden başvuru yapıldığı için kampanyaya katılım düzeyinin anında görülebilir olmasına rağmen illerin bu konudaki performansına ilişkin henüz bir bilgilendirme yapılmazken, kampanyanın deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzurum’da nasıl karşılandığına dair de henüz bir veri paylaşımı yapılmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Erzurum İl Müdürlüğü’nden kampanyayla ilgili olarak en azından bilgilendirme yapması gerektiğini vurgulayan Dadaşlar, “Kentsel dönüşümü kısa sürede tamamlamayı amaçlayan bu kampanya, aynı zamanda teşvik edici de olabilir. Erzurum’un önünü görebilmesi ve beklentilerinin karşılanabilir durumda olup olmadığını bilmek açısından da bu sonuçlar paylaşılmalıdır” dediler. 

DÖNÜŞÜM İÇİN EŞSİZ FIRSAT 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde özel bir mesai harcayarak hayata geçirdiği “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasının depreme karşı güvenli yapılar oluşturma anlamında önemli bir fırsat olduğunu dile getiren şehir planlamacıları, “Günümüz şartlarında bir daire satın almak, taksitle bile çok zor… Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı bu proje kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Örneğin 2 milyon liraya mal edilecek bir konutun masrafının yarısını devlet karşılıyor. Konut sahibi geriye kalan kısmın yüzde 10’unu peşin ödüyor, geriye kalan kısmı ise, kira öder gibi 10 yıl vadeli halde taksitlere bölüyor. Üstelik iki yıl içerisinde konutlar tamamlanıp sahiplerine teslim ediliyor” diye konuştular. 

ERZURUM’UN İHTİYACI VAR 
Kampanyanın Erzurum’da nasıl karşılandığının ve talep durumunun bilinmesi gerektiğini kaydeden şehir planlamacıları, “Erzurum’da dönüştürülmesi gereken çok sayıda yapı stoku var. Bunları eritebilmenin yolu da bu tür kampanyalarla mümkün olabilir. Eğer Erzurum’da kampanya beklenen ilgiyi görmüşse, yeni ve özel kampanyalarla ihtiyaç duyulan bölgelerde bir dönüşüm süreci başlatılabilir. Erzurum deprem kuşağında ve kentsel dönüşüme acilen ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuştular.