ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Ağustos 2022 11:28

Erzurum parayı eve yatırdı

Erzurum parayı eve yatırdı
Erzurum’da kredilerin yatırıma dönüş amacıyla kullanımı bakımından konut ikinci sırayı aldı.

Erzurum’da kredilerin yatırıma dönüş amacıyla kullanımı bakımından konut ikinci sırayı aldı. Şehirde bu yılın sadece 6 ayında kullanılan konut kredilerinin toplamının 1 milyar 785 milyon liraya ulaştığı açıklandı. TBB verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde en çok konut kredisi kullanan il Malatya olurken, bu ili Erzurum takip etti. Malatya’da kullanılan konut kredilerinin toplamı 2 milyar lirayı geçerken, Erzurum ise 1 milyar 785 milyon lirada kaldı. Erzurum’da ilk sırayı ise, ihtiyaç ve tüketici kredileri aldı. İlde kullanılan milyarlarca liralık kredi içerisinde konut kredilerinin ikinci sırayı alması, Erzurum’un yatırım tercihini de gözler önüne serdi.

 

KONUT YATIRIM ARACI OLDU

Ekonomistler, konut kredilerinin bir yıl öncesine kadar bu denli belirgin bir düzey yaşamadığına dikkati çekerek, “Son bir yıl içerisinde konut en çok kazandıran yatırım enstrümanlarının başında geldi. Çünkü fiyatlar neredeyse üç-dört kat arttı. Geçen yıl 250 bin liradan satılan 2+1 daire, bugün 600 bin liradan aşağı değil. 3+1 ve lüks daireler ise 800 bin lira ile 1 milyon 500 bin lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Konut fiyatlarındaki işte bu hızlı artış yüzünden insanlar yatırımlarını konuta yönlendirmeye başladılar. Konut kredilerindeki bu patlamanın sebebi de, fiyat artışları. En önemlisi de bu krediler, son altı ay içerisinde, yani konut fiyatlarının hızlı ve sürekli bir artış yaşadığı dönemde kullanılmış” dediler.

 

BU FİYATLAR MAKUL DEĞİL!

Konut piyasasındaki bu yüksek tansiyonun düşmesi için acilen konut üretimi gerektiğini vurgulayan ekonomistler, “İnşaat maliyetlerinin yükseldiği doğrudur. Ancak günümüzdeki fiyatlar maliyetlerin çok üzerinde oluşturulmuş fiyatlar. Konut satacak olanlar genellikle piyasa üzerinden fiyatlandırma yapıyor ve herkes birbirine bakarak fiyat güncelliyor. Yoksa Erzurum gibi bir şehirde 1 milyon liradan daire satmak makul ve kabul edilebilir bir durum değildir. Bu gidişatın durulması ve değişmesi için de, kesinlikle konut üretimine hız verilmesi gerekiyor. Aksi halde Erzurum’da konut fiyatlarındaki artış devam edecektir. Tabi bu durumda kiralar da can yakmayı sürdürecektir” diye konuştular.