ÖZEL HABER Haber Girişi : 19 Nisan 2023 11:35

Erzurum’un lastik talihsizliği 

Erzurum’un lastik talihsizliği 

Araçlarda kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibariyle sona erdi ama Erzurum’da halen daha kışlık lastikler kullanılıyor. Mevsim normallerinin dışında seyreden hava sıcaklıkları yüzünden yağışların bile periyot değiştirdiği Erzurum’da, kışlık lastikler de haliyle jant üzerinde kaldı. Erzurum’da kışlık lastik değişimi için en uygun zamanın Mayıs ayı olduğunu dile getiren lastikçiler, “Son yıllarda meydana gelen mevsimsel değişiklikler yüzünden Erzurum’da artık Nisan ve mayıs aylarında bile kar yağışı ve buzlanma görülmeye başlanıyor. İlaveten hava sıcaklıklarını halen daha sıfır ve sıfırın altında seyrettiği Erzurumda Nisan ayının gelmiş olması, kışlık lastiklerin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmiyor” dediler. 

MESELE BUZ MESELESİ DEĞİL 
Hava sıcaklıklarının 7 ve 7 derecenin altına düşmesi halinde kışlık lastik kullanmanın zorunluluk haline geldiğini dile getiren Lastikçiler, “İnsanlarda çok yanlış bir algı var. Sen ne diliyor ki kışlık lastikler sürücüleri ve yayaları kar ve buz üzerinde kaymaktan koruyor. Halbuki kışlık lastiği böyle bir özelliği yok. Her lastikte olduğu gibi kışlık lastik de kar ve buz üstünde kayar. Burada önemli olan yol tutuşu kaymanın şiddetini azaltmak ve fren gücünü artırmaktır. Çünkü normal lastikler hava sıcaklıkları 7°’nin altına düştüğü andan itibaren bu özelliklerini kaybederler. Kışlık lastikleri 7°’nin altında bile özellikleri muhafaza ettiğini söyleyebiliriz” diye konuştular. 

ÇOK KAZA MEYDANA GELDİ 
Öte yandan sürücüler ise Erzurum’da Nisan ayında kışlık lastikleri yazlık lastiklerle değişmemin çılgınlık olacağını belirterek, “ daha geçtiğimiz günlerde yağan kar yağış yüzünden Erzurumda bir hafta boyunca hava sıcaklıkları sıfırın altında seyretti. Üstelik buzlanma yüzünden çok sayıda kaza oldu. Bu sebeple Nisan ayında kışlık lastikleri çıkartıp yazlık lastikleri takmak yerine mümkünse mayıs ayinin da çıkması beklenmelidir” şeklinde konuştular.