Yerel Haber Girişi : 05 Mayıs 2022 11:31

Erzurum’un samanı bile ithal! 

Erzurum’un samanı bile ithal! 
Erzurum’un samanı bile ithal! 

Yaylaları, meraları ve otlaklarıyla ünlü Erzurum’da, Diyarbakır samanı adeta cirit atıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sebebiyle bitkisel üretimin yetersiz kaldığı Erzurum’da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden getirilen ot ve samanla ihtiyaçlar gideriliyor. Diyarbakır samanının tonunun 2 bin 500 liradan satıldığı Erzurum’da, otun fiyatı ise 4 bin lirayı aşıyor. Yüksek fiyatlar sebebiyle ne yapacağını şaşıran besiciler, sürekli artan maliyetlerin altında ezilmeye devam ederken, Kurbanlık fiyatları da şimdiden tırmanış sinyalleri veriyor. Fiyatların geçen yıla oranla ikiye katlanmasına kesin gözüyle bakılan Erzurum’da, canlı hayvanın kantar kilo fiyatının 100 liraya ulaşması bekleniyor. Erzurum’daki besiciler, ot ve saman konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, “Geçen yıl bin lira civarında olan samanın tonu bu yıl 2 bin 500 liraya doğru tırmanıyor. Yonca otun tonu 4 bin lirayı gördü, bu fiyat daha da artar. Durum çok vahim!” ifadesini kullandı. 

 

İLK HASAT BESİCİYİ RAHATLATIR 

Yağışsız geçen kış mevsiminin ardından Mart ayında yağan kar sayesinde rahat bir nefes aldıklarını dile getiren besiciler, “Nisan ayında yağmur yağmadı ama zaman zaman yağan kar toprağın işini yine de gördü. Yağmurlu geçen şu günler, yaz ayları için toprağı oldukça besleyecektir. Umuyoruz bir-iki hafta da daha yağışlar devam eder” dediler. 

Erzurum’daki meraların yanı sıra bitkisel üretime yönelik faaliyetlerin bu sayede hız kazanacağını anlatan besiciler, “Yonca, fiğ ve gorungada yapılacak ilk hasat bizi rahatlatır, çünkü şu anda Erzurum’da zaten bu yöreye ait ürün yok. Samanı ve otu Diyarbakır’dan getirtmek zorunda kalıyoruz ve her seferinde fiyatlar artarak karşımıza çıkıyor” diye konuştular.

 

KURBANLIK FİYATLARI İKİ KATI… 

Artan hayvancılık faaliyetlerinin canlı hayvan satışlarını da doğrudan etkilşyeceğini anlatan besiciler, “Örneğin geçtiğimiz yıl 10 bin liraya satın alınan bir kurbanlığın bu yıl ki satış fiyatı 20 bin lira olacak. Çünkü maliyetler iki kattan fazla arttı. Bu durumda Kurban bayramı çok zor geçeceğe benziyor. Çünkü hem hayvan sayısı yetersiz, hem de hayvancılık maliyetleri çok yüksek. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dediler.