Yerel Haber Girişi : 09 Şubat 2022 09:54

Erzurum yerinde sayıyor

Erzurum yerinde sayıyor

Erzurum’da en az iki doz aşı yatırmış olanların yüzdesi yüzde 75’i bir türlü bulamadı. Türkiye’nin neredeyse tamamına yakınında bu yüzdelik 75’in üzerine çıkarken, Erzurum aşıda adeta frene bastı. Türkiye genelinde en az iki doz aşı yaptırmış olanların nüfusa oranı yüzde 84,63 olarak açıklanırken, sadece bir doz aşı yaptırmış olanlar ise, yüzde 92,65 olarak tespit edildi. Bir, iki ve üçüncü doz aşı yaptıranların sayısının 143 milyon 125 bin 638 kişi olarak kayıt altına alındığı ülke genelinde, bir doz aşı uygulananların sayısı 57 milyon 505 bin 252, iki doz aşı uygulananların sayısı ise, 52 milyon 530 bin 366 oldu. Üçüncü doz aşı yaptıranların sayısı ise, Türkiye genelinde 25 milyon 689 bin 64 kişi olarak kayıtlara geçti.

 

ERZURUM 75’E DEMİR ATTI

Türkiye ortalamasının çok gerisinde kalan Erzurum’da ise, yüzde 75 oranına bir türlü ulaşılamadı. Yüzde 75 ve üzerindeki oranın düşük risk kategorisi olarak ifade edildiği mavi renge bir türlü bürünemeyen Erzurum, Türkiye’de sarı renkte kalan 10 il arasına yerleşti. Aylardır sarı renkle gösterilen Erzurum’un çok gerisinde olmasına rağmen mavi renge dönüşen ve aşılama oranı yüzde 75’in üzerine çıkan il sayısı sürekli artarken, 6 şehir ise, turuncu renge demir attı.

Uzmanlar, Erzurum’daki bu durumun bir türlü anlaşılamadığını dile getirerek, “İlk doz aşı yaptırıp da, ikinci doz aşısını yaptırmayan binlerce insan var. Bu oran bir türlü tutturulmadığı için toplumsal bağışıklık süreci de sekteye uğruyor” dediler.

 

AŞILAMA ORANLARINI ETKİLER

Hızla yayılan Omicron varyantının aşılama oranlarına doğrudan etki etmesini beklediklerini anlatan konu ile ilgililer, “Karşımızda çok hızlı bulaşan bir varyant var ve çember sürekli daralıyor. Bu durumun aşılama oranlarına doğrudan etki etmesi bekleniyor. Öyle ki, ilk doz aşısını yaptırıp, henüz ikinci doz aşısını yaptırmamış olanların bu varyanta karşı tedbir amaçlı olarak eksik aşılarını tamamlamaları bekleniyor” diye konuştular.