ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Mayıs 2022 09:50

Esnaf borçtan korkuyor...

Esnaf borçtan korkuyor...

Bu yılın ilk 4 aylık döneminde tahakkuk eden 1 milyar 773 milyon lira tutarındaki verginin neredeyse yarısı tahsil edildi.

Erzurum, vergideki performansından yine taviz vermedi. Bu yılın ilk 4 aylık döneminde tahakkuk eden 1 milyar 773 milyon lira tutarındaki verginin neredeyse yarısı tahsil edildi. Dört ay içerisinde 806 bin 900 liralık vergi tahsilatının gerçekleştirildiği Erzurum’da, tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı ise, yüzde 45’in üzerine çıktı. Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde vergi tahsilatının tahakkuka olan oranı sıralamasında 3’üncü olan Erzurum, tahsilatı yapılan vergi ve tahsilat oranında ise, bölge ikincisi oldu. Erzurum’un vergide kaydettiği bu performans, esnafın mali yükümlülüklerini yerine getirme noktasında azami düzeyde hassasiyete sahip olduğunu ortaya koyarken, ekonomistler ise, böylesine sıkıntılı bir dönemde tahsilat oranının bu denli yüksek oluşunun önemli bir parite olduğunu dile getirdiler. 

 

ESNAF İKİ BORCU BİRDEN ÖDÜYOR 

Türkiye genelinde olduğu gibi, Erzurum’da da cari dönemin dışında yapılandırmadan kaynaklı vergi borçlarının olduğunu anlatan ekonomistler, “Erzurum’da esnaf üstelik de pandemi sonrası bozulan mali dengeleri sağlamaya çalışırken, bir yandan cari borçlarla, diğer yandan yapılandırdığı borçlarıyla mücadele ediyor. Genel anlamda tahsilat başarısının yüksek olduğu şehirde, bu durum esnafın mali sorumlulukları yerine getirme noktasındaki ciddiyet ve titizliğini gösteriyor. Çünkü esnaf hem yapılandırma borcunu ödüyor, hem de ay içerisindeki vergilerini aksatmamaya çalışıyor” diye konuştular. 

 

ÖĞRENCİ EKONOMİK BİR DEĞER 

Bölgenin birçok ilinde Erzurum’unki gibi bir tahsilat performansı bulunmadığının altını çizen ekonomistler, “Erzurum’da tahsilat başarısı sadece yaz aylarında göze çarpıyor. O da okulların tatile girmiş olmasından kaynaklanıyor. Çünkü öğrenci Erzurum için ekonomik bir değer ve esnaf tüm ödeme planlarını bile öğrencilerin Erzurum’da bulunduğu dönemlere denk getiriyor. Zaten vergi performansının en yüksek olduğu dönemler de, sonbahar ve kış aylarına denk geliyor” dediler.