ÖZEL HABER Haber Girişi : 31 Aralık 2022 10:39

Evcil hayvanlar kayıt altında

Evcil hayvanlar kayıt altında

Evcil hayvanların kayıt altına alınması amacıyla yapılan yasal düzenlemede son gün de geride kaldı. 2018 yılında çıkan ve 5 yıl içerisinde evcil hayvanların kayıt altına alınmasını öngören kanun gereği dün de Erzurum’da hareketli günler yaşandı. İl ve ilçe tarım müdürlüklerine akın eden vatandaşlar, evlerinde besledikleri hayvanlarını kayıt altına aldırabilmek için saatlerce beklemek zorunda kaldı. Yakutiye, Palandöken ve Aziziye İlçe Tarım Müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşturan hayvanseverler, önce sahiplendikleri kedi ve köpekler için beyanname doldurdu, ardından 45 liralık harç yatırdı. Deri altına yerleştirilen çiplere ise, evcil hayvanın sahibine ait iletişim ve aşı bilgileri kaydedildi. Çip işleminin ardından evcil hayvanlar için hazırlanan pasaportlar, sahiplerine teslim edilirken, yasa gereğince kayıt altına alma işlemlerinin bugün Soma ereceği bildirildi. 

PARA CEZASI UYGULANACAK 
Çip uygulaması ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri ile birlikte aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de kaydediliyor.
Şu ana kadar 1 milyon 200 bine yakın evcil hayvanın kayıt altına alındığı açıklanırken, bugünden sonra evcil hayvanlarında çip bulunmayan ve pasaport çıkartılamayan durumlar için para cezası uygulanacak. 
Hayvanlara çip takılması yönündeki işlemler, veteriner hekimler tarafından da yapılıyor. Taban fiyatı 300 lira olan işlemler için yeni bir süre uzatımına gidilip gidilmeyeceği ise bilinmiyor.