ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Nisan 2023 10:19

Evlenmek zor zanaat

Evlenmek zor zanaat
Düğün örf, adet ve geleneklerinin çeşitlilik gösterdiği Erzurum’da, bir düğünün maliyeti 500 bin lirayı buluyor.

Düğün örf, adet ve geleneklerinin çeşitlilik gösterdiği Erzurum’da, bir düğünün maliyeti 500 bin lirayı buluyor. Evli çiftlerin kiralık evde yaşayacakları düşünülerek yapılan hesaplamaya göre; nişan ve nikah masrafları, ev eşyası, düğün yemeği ve salon giderleri derken, ortaya çok kabarık bir fatura çıkıyor. Erzurum’da nişanlılık dönemlerinin vazgeçilmezi olan altın, evliliğe atılan ilk adımda erkek tarafının karşısına en az 150 bin liralık masraf olarak çıkıyor. Hamam takımı maliyetinin en az 50 bin liradan başladığı Erzurum’da, ev eşyası giderleri ise, orta halli bir harcamayla 150 ile 200 bin lira arasında değişiyor. Düğün salonu fiyatlarının 20 ile 30 bin lira arasında değiştiği Erzurum’da, devreye bir de düğün yemeği girince harcamalardaki sıfırların sayısı da artmış oluyor. 

DÜĞÜN YAPAN YANIYOR 
Erzurum’da düğün hazırlıkları yapan çiftlerin ve ailelerin en uğrak yeri olan Taşmağazalar, yeni bir düğün sezonu öncesinde kısmen de olsa hareketlilik yaşıyor. Buradaki esnaftan edinilen bilgilere göre; evlenecek çiftler maliyeti azaltabilmek için adeta akla karayı seçiyor. En ucuz hamam takımının 50 bin liradan satıldığını hatırlatan esnaf, “Kız tarafının bu tarz talepleri oluyor. Her ne kadar hamam takımı geleneği geçmişte kalmış gibi görünse de, çoğu kız ailesi bu talepte bulunuyor” dediler. 

FİYATLAR ORTA HALLİ 
Atın, ev eşyaları ve düğün giderleri derken ortalama bir evlilik masrafının 500 bin liraya kadar ulaştığını dile getiren sektörde faaliyet gösteren işletmeciler, “Bunlar yine iyi rakamlar. Yapılan masraflar genellikle orta halli olduğu için fiyatlar genellikle bu aralıklarda seyrediyor. Öbür türlü adam akıllı bir ev dizmek suretiyle yapılan bir düğünün maliyeti 1 milyon lirayı bile buluyor. Üstelik bu hesaplamalar, çiftlerin kiralık evde yaşayacakları hesap edilerek yapılıyor” diye konuştular.