ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Nisan 2024 12:41

FELÂK-ET KAPIDA!

FELÂK-ET KAPIDA!
Hayvancılık merkezi olan Erzurum’da, şu anda bile kesilecek hayvan bulunamazken, Kurban bayramı ise adeta sonun başlangıcı olacak.

Erzurum’da hayvancılık sektöründeki kan kaybı sürüyor. Sektör temsilcilerine göre; Kurban bayramına kadar canlı hayvan ithalatına hız verilmez ise, büyük ve küçükbaş hayvan varlığında eşi görülmemiş bir daralma yaşanacak. Fiyatların sürekli yükselişinin temel sebebinin de bu olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, “Hayvancılık merkezi olan Erzurum’da şu anda kesilecek hayvan bulunamıyor. Daralma artıyor ve önümüzdeki Kurban bayramı belki de hayvancılık açısından sonun bütünüyle başlangıcı olacak. Hayvancılık sektörünü büyük bir kriz ve felaket denilebilecek bir piyasa daralması bekliyor” dediler. 

ŞİMDİ TAM ZAMANI 
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir süre önce hayvan ithalatıyla ilgili çok önemli bir düzenleme yaptığını hatırlatan sektör temsilcileri, “İthalat işini özel sektör yapıyordu, devlet buna son verdi. Artık ithalatı devletin kendi kurumları yapacak. Bu çok önemli bir adım oldu ve tam da şimdi atılması gerekiyor” diye konuştular. Kurban bayramına iki aylık bir süre kaldığının altını çizen sektör temsilcileri, “Bu süre zarfında canlı hayvan ithalatına hız verilmeli, piyasalardaki talep karşılanmalı daralma sona erdirilmelidir. Aksi takdirde Kurban bayramında hem kesecek hayvan bulamayız, hem de bulsak bile satın alamayız” şeklinde konuştular. 

PİYASA CANLANMALI 
Hayvan varlığının Erzurum’da zaten sıkıntılı olduğunu, Kurban bayramında kesilecek olanlarla birlikte bu sıkıntını daha da artacağını kaydeden besici ve üreticiler, “Et ve Süt Kurumu ithalat yoluyla getirilen hayvanların etlerinden kasaplara ve piyasaya da ulaştırırsa, talep azalır. Böylece hayvan varlığı dengelenir, kesim hızı azalır ve besici korunmuş olur. Piyasaya canlı hayvan sevkiyatı ise, Kurban bayramında özellikle sığır ve düvelerin kesimine engel olur. Fiyatlar uçmaz ve herkes bayram eder” dediler.