ÖZEL HABER Haber Girişi : 23 Ağustos 2023 11:20

FIRSAT BU FIRSAT

FIRSAT BU FIRSAT
Yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm planlamaları, Türkiye’nin dört bir yanında değişim rüzgarları estirecek.

6 Şubat depreminin ardından başlatılan yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm planlamaları, Türkiye’nin dört bir yanında değişim rüzgarları estirecek. Depremden etkilenen şehirler başta olmak üzere eşzamanlı olarak ülkenin her bölgesinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği, ekonomik ömrünü tamamlamış yüz binlerce yapı bertaraf edilmiş olacak. Aralarında Erzurum’un da bulunduğu birçok şehirde kentsel dönüşüm adına önemli mesafeler kaydedilirken, yerinde dönüşüm hamlesiyle bu süreç daha da hız kazanacağa benziyor. Erzurumda gecekondu ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapıların dışında, uzun yıllar önce yapılmış binaların dönüşümü ise, yerinde dönüşüm atılımıyla yapılacak. 

YERİNDE DÖNÜŞÜM
Erzurum’daki şehir plancıları, kentsel dönüşümün uzun süredir şehrin gündeminde bulunduğunu dile getirerek, “Kentsel dönüşüm şehirleri modernize etmek için büyük bir fırsatken, yerinde dönüşüm hamlesiyle bu süreç daha da kenetlenmiş oldu. Önceleri gecekondu ve metruk yapılar kentsel dönüşümle ortadan kaldırırken, artık yaşlı binalarda da dönüşüm başladı. Erzurumda Yenişehir bölgesinde yapılmaya başlanan dönüşüm çalışmaları buna örnek gösterilebilir” dediler.

KREDİ İMKANI VAR 
Süreçte ev sahiplerinin bu dönüşüm uygulamasından mutlaka faydalanılması gerektiğini vurgulayan şehir plancıları, “Bu uygulamada kredi gibi bir imkan var. Vatandaş evini dönüştürmek istiyorsa kredi kullanabiliyor. Bu şekilde bir araya gelen ev sahipleri, apartman ve sitelerin dönüşümünü de mümkün hale getirebilirler” diye konuştular.