ÖZEL HABER Haber Girişi : 25 Kasım 2022 12:00

Fiyatlar ne zaman düşecek?

Fiyatlar ne zaman düşecek?
Erzurum’da herkes birbirine işte bu soruyu soruyor:

Otomotiv sektörünün ÖTV ile ilgili olarak sabırsızlıkla beklediği düzenleme, matrah artırımı şeklinde yapıldı. Piyasalarda neredeyse yaprağın bile kıpırdamadığı Erzurum’da da, düzenlemenin canlılığa yol açması bekleniyor. Erzurum’daki sektör temsilcileri, Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik kapsamında matrah alt limitinin 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildiğini belirterek; “Bu düzenlemeyle beraber 595 bin lira ve altındaki araçların fiyatlarının düşmesini bekliyoruz” dedi. Bu durumun ikinci el piyasasına da indirim şeklinde yansıyacağını dile getiren galericiler ise, matrah adımıyla birlikte ÖTV oranlarının sabit tutulacağının altını çizerek, “Bu yolla matrah genişletilecek ve bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Hal böyle olunca hareketlilik kendisini ikinci el piyasasında da gösterecek” dediler.

 

ERZURUM’DA İKİ DÖNEM VAR…

Erzurum’da araç alım-satım piyasasının kış başlangıcı ile bahar ayları olduğunu kaydeden galericiler, “Kış mevsimi öncesinde araç satanlar, bahar aylarında da araç satın almak isteyenler daha çok yoğun oluyor. Normal şartlarda kış dönemlerinde genellikle ÖTV indirimi uygulamasına gidildiği için fiyatlar düşer, üstüne bir de araçlarını satmak isteyenler eklenince fiyatlarda sert düşüşler olurdu. Bahar aylarında da bunun tam tersi bir durum yaşanırdı. Ancak son bir yıl içerisinde pandeminin de etkisiyle otomotiv sektörü öyle bir noktaya geldi ki, araç alım satım işleri herkes için bir ticaret kapısına dönüştü. Dolayısıyla yapılan bu düzenlemeyle birlikte fiyatların makul seviyelere gerilemesi sağlanabilir” diye konuştular.

 

ÜST SEGMENT ARAÇLAR AYNI

Öte yandan otomobil fiyatlarına yansıyacak indirimlerin 595 bin lira ve altındaki araçlar için söz konusu olacağını anlatan oto plaza yetkilileri ise, üst segment araçların bu indirimlerden etkilenmeyeceklerini ifade ettiler. Üst segment araçlarda fiyatların genellikle aynı olacağını belirten konu ile ilgililer, bu durumun ancak üretimin eski kapasitesine geri dönmesiyle birlikte değişebileceğini sözlerine eklediler.