Gerçekte turizm…

Uzun süren Pandemi döneminin ardından birkaç günlüğüne de olsa Erzurum dışına çıkıp tatil yapma fırsatı yakaladım.

Yolumun üzerindeki bütün turizm beldelerinde dikkatimi çeken ilk husus, Hizmet sektörü oldu.

Turizim kentinde en önemli faktör olarak; bir tanımlama yapacak olsak, turistlerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluşturulan imkanlar ve olanaklar şeklinde bir tanım yapabiliriz.

İster yerli ister yabancı olsun turistleri bütün ihtiyaçlarını karşılamak turizmi kentlerini resmen önceliği haline gelmiş. Yani plaj ve deniz turizmi başta olmak üzere kültür sıfır doğa turizmi yaz sporları turizmi gibi neredeyse turizmi tüm çeşitleri göz önünde bulundurulmuş ve hangi alanda neye ihtiyaç varsa hizmet sektörü o alana yönelmiş.

Düşünün ki bisiklet kiralamak isteyen turistler de var, ata binmek isteyen turistler de var.

Daha taş demeden yürümeyi tercih Edip doğayla iç içe kalmak isteyen turistler de var gününün büyük bir bölümünü sahillerde ve plajlarda geçirmek isteyen turistler de var.

Hepsi düşünülmüş konaklama imkanları düşünülmüş kiralama imkanları düşünülmüş alışveriş imkanları düşünülmüş hatta ve hatta turistlerin finans ihtiyaçları bile hesaba katılmış turizim beldelerinde…

Son birkaç gün içerisinde Turizm sektöründeki bu hizmeti çeşitliliğini görünce Erzurum’da aslında turizme yönelik bizim hiçbir şey yapmadığımızı Çok daha net bir biçimde anlamış oluyoruz.

Çünkü biz turizmi sadece yağan kar ve bir çift kayak takımından ibaret görüyoruz.

Halbuki turizim bu değil bu olmamalı!

Geçtiğimiz günlerde İranlı turistlerin erzuruma olan ilgisizliği Gündeme gelmiş ve bunun sebeplerini araştırmaya yönelik bir takım açıklamalarda bulunulmuştu.

Sebepleri elbette sorgulanabilir ama ne derseniz deyin sonuçları tamam et turizm sektörünün eksikliklerine işaret edecektir.

Yani anlayacağınız bizim turizm alanında daha çok fırın ekmek yememiz gerekiyor.