ÖZEL HABER Haber Girişi : 20 Mart 2023 10:40

GEREKENİ YAPACAĞIZ 

GEREKENİ YAPACAĞIZ 
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarla ilgili olarak yüreklere su serpti.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Başka bir ülkede böyle bir yıkım olsaydı, altından kesinlikle kalkamazdı” dedi. 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan deprem felaketinin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm olgusunu değerlendirdi. Sekmen, Erzurum’daki bina envanteriyle ilgili olarak her türlü veriye sahip olduklarının altını çizerek, “Bizim verisel anlamda bir sıkıntımız yok; çürük binalarla ilgili olarak da, devletimizin sunduğu kentsel dönüşüm finansmanı var. Biz de bu doğrultuda Erzurum’da sağlam olmayan yapıların bir an önce kentsel dönüşüme tabi tutulmasını sağlayacağız” diye konuştu. 

BİZİM ÜLKEMİ ÇOK GÜÇLÜ 
Devletin kentsel dönüşüm kredisi olarak vatandaşlara en az 600 bin, en fazla 1 milyon 250 bin lira tutarında mali kaynak imkanı sunduğunu anlatan Başkan Mehmet Sekmen, “Devletimiz bu kaynağı sağlıyor, üstelik bir de kira yardımı yapıyor. Bunu böyle bir yıkım yaşamış olan hangi devlet yapabilir? Depremden sonra ne dediler? Türkiye iflas etti, artık ayağa kalkamaz! Şimdi hangi konumdayız? Bu devlet böyle bir yıkım yaşamış olmasına rağmen EYT’yi çıkardı, depremzede vatandaşlarımız için her türlü imkanını seferber etti ve şimdi de önümüzdeki bir yıl içerisinde on binlerce konut depremzedeler için yapılmış ve teslim edilmiş olacak. Bu yıkım başka bir ülkede yaşanmış olsaydı, altından 10-15 seneye kalkılamazdı. Ama biz öyle güçlü bir ülkeyiz ki, öyle güçlü bir Türkiye’yiz ki, bu felaketin izlerini silmeye başladık” diye konuştu. 

KONUT ÜRETİMİNDE DENEYİM SAHİBİYİZ 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak; kentsel dönüşüm ve yapılaşma anlamında çok büyük bir tecrübe ve deneyime sahip olduklarını dile getiren Başkan Sekmen, Erkonut’la şehir merkezinde ve hatta şehir dışında bile konut üretimi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Sekmen, “Bakın, Erkonut Malatya’da konut imal edecek. Erzurum’da da sayısız konutlar inşa ettik, sahiplerine teslim ettik. Özel sektörümüz de bu anlamda gayet başarılı. Öncelikli hedefimiz elbette ki Erzurum’u dayanıksız yapılardan kurtarmak olacak. Bunun için devletimizin de sağladığı imkanlarla atılması gereken adımları atacağız” şeklinde konuştu.  

SIKI DENETİM DÖNEMİ BAŞLIYOR 
Öte yandan Başkan Sekmen, Erzurum’da çeşitli firmalarca yapılan zemin etüt çalışmalarının sağlamasını yapma dönemini de başlattıklarını söyledi. Sekmen, “Bundan böyle inşaatlar için yapılan zemin etüt çalışmalarının doğrulamasını kendimiz yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler ve ilçe belediyelerde bunu yapacağız. Zeminle ilgili olarak yapılan her çalışmayı kendimiz de doğrulama yoluna gideceğiz. Zannediyorum devletimiz de inşaat süreçleriyle ilgili olarak yeni bir denetleme süreci başlatacak ve bununla ilgili kamuya sorumluluklar yükleyecek” dedi.