Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla mal ve hizmet satan mükellefler için yeni bir ödeme sistemi getirecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet ifasında bulunan mükelleflerin ödeme sistemlerinin kullanımına ilişkin yeni bir genel tebliğ taslağı hazırladı. Taslağın amacı, kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve vergi denetimlerini kolaylaştırmak.
Taslak yürürlüğe girdiğinde, perakende mal teslimi veya hizmet ifadesinde bulunan mükellefler, EFT-POS özelliği olan ve ödeme belgesi ile mali belgenin tek belgede düzenlenmesini sağlayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanmak zorunda kalacaklar. Bu durum, basit usule tabi mükellefler ve toptancılar gibi bazı istisnalar dışında tüm mükellefleri kapsıyor. Mükellefler, başka mükelleflere ait cihazları kullanamayacak ve banka veya ödeme hizmet sağlayıcıları tarafından seyyar cihaz verilmeyecek.
Bayiler, ana bayilerine ait ödeme sistemlerini belirli koşullar altında kullanabilecekler. Bu durum, Türkiye çapında en az 30 bayiye sahip olmak, bayilik sözleşmesi düzenlemek, ödeme bilgilerinde ana firmanın bilgilerinin bulunması ve tahsilatların GİB'e bildirilmesini gerektiriyor. Ayrıca, belirli şartlarda, bayiye ait cihaz üzerinde ana firmaya ait POS uygulaması kurulabilecek.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunan mükellefler, elektronik ticaret kapsamında olmayan satışlar için sanal POS uygulamalarını kullanamayacaklar. Taslakla birlikte, e-ticarette mal veya hizmet teminine yönelik sözleşme yapanlar, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının sanal POS'larını kullanarak tahsilat yapabilecekler. Bankalar ve ödeme hizmet sağlayıcıları da mükelleflere doğru cihazları temin edecek ve kullanımını denetleyecekler.