ÖZEL HABER Haber Girişi : 11 Mart 2023 14:59

Gözler inşaat sektöründe 

Gözler inşaat sektöründe 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yaralarının sarılması için başlatılan seferberlik boyut büyütmeye devam ediyor. Depremzede vatandaşlar için yapılacak 500 binden fazla konutun inşaat sektörü için ilaç olması beklenirken, Erzurum’daki inşaat firmalarının da bu hareketlilikten faydalanacağı ifade ediliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yut genelinde belli başlı şartları taşıyan inşaat firmalarına çağrı yapacağı ve konut seferberliğine dahil olmalarını isteyeceği belirtilirken, projelerin ise yapılacakları illerin tarihi ve kültüründen izler taşıyacağı kaydedildi. 

RADİKAL KARARLAR ALINABİLİR 
Depremde yıkıma uğrayan kentlerdeki yeniden yapılanma sürecinin TOKİ nezaretinde yürütüleceği dile getirilirken, yeni dönemde afet işlerine yönelik müstakil bir Bakanlık kurulması da, edinilen bilgiler arasında… Yapılacak kanuni düzenlemelerle belediyelere de çok geniş yetkiler verileceği kaydedilirken, özellikle Altında işyeri bulunan konutlara ruhsat verilmeyeceği öne sürülüyor. Yüksek katı binalara kolay kolay izin verilmeyeceğinin konuşulduğu sektörde, yatay mimari ise özellikle teşvik edilecek. 

TOKİ DENETİMİNDEN GEÇSİN
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan konutlar, depremde hiç zarar görmemiş, duvarlarından sıva bile dökülmemişti. TOKİ konutlarını sürekli itibarsızlaştırmaya çalışan çevreler, depremle birlikte ortaya çıkan gerçekle şaşkına dönerken, TOKİ konutları ise yaldızını parlatmayı sürdürdü.
Vatandaşlar, toplu konut sektöründe TOKİ’nin mutlaka belirleyici olmasını isteyerek, hatta yapıların hepsinin TOKİ denetiminden geçirilmesini istediler.