ÖZEL HABER Haber Girişi : 21 Ekim 2022 10:48

Gözler ÖTV indiriminde

Gözler ÖTV indiriminde
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ikinci el piyasasında işler tamamen durma noktasına geldi.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ikinci el piyasasında işler tamamen durma noktasına geldi. İkinci el araçların sıfır kilometre fiyatlarına satılmasının önüne 6+6 sistemiyle geçilirken, gözler şimdi de ÖTV indirime çevrildi. Sektör temsilcileri, bu ay sonuna kadar ya da önümüzdeki ay içerisinde ÖTV indirimi beklediklerini ifade ederek, “ÖTV indirimi yapılırsa sıfır kilometre araç satışları ilgi göreceğinden ikinci el piyasasının ateşi bütünüyle söner. Fiyatlar normal bandına iner, astronomik artışlar ortadan kalkar” görüşünü paylaşıyor. Hükümetin mali kurmaylarından ÖTV indirimine dair henüz bir açıklama yapılmazken, sektör temsilcileri bu yöndeki beklentinin mutlaka karşılık bulacağını düşünüyor.

 

BU AYLAR ÖTV AYLARI

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin her yılın sonlarına doğru mutlaka gündeme geldiğini ve birçoğunda ise uygulandığını hatırlatan sektör temsilcileri, “Özellikle Ekim ve Kasım ayları ÖTV indiriminin genellikle uygulandığı aylar olmuştur. Çünkü yılsonu olduğu için hem o yıla ait modellerin satışı ve hem de sektörde oluşacak canlılıkla kış aylarının hareketli geçmesi planlanır. Bu manada 6+6 düzenlemesini destekleyici olması açısından bu yıl da ÖTV indirimine gidilmesi çok mantıklı olur” dediler.

 

FİYATLAR NORMALE DÖNER

ÖTV indirimiyle birlikte ikinci el araç fiyatlarındaki düşüşün hız kazanacağının altını çizen sektör temsilcileri, “Hükümetin olduğu kadar vatandaşın beklentisi de bu yönde. Çünkü ikinci el araç fiyatları çok hızlı bir tırmanışa geçmiş, araçların fiyatları katlanarak artmıştı. Şimdi ikinci elde sıfır kilometreye yakın araç satışları yapılamıyor, çünkü 6 bin kilometre şartı var. Bunun yanı sıra trafiğe ilk tescil tarihi üzerinden de 6 ayın geçmiş olması gerekiyor. Bu faktörler piyasaların tansiyonunu büyük ölçüde düşürdü. Üzerine ÖTV indirimi de yapılırsa, sektördeki alışveriş canlılığı artar, yanı sıra ikinci el araç fiyatları ise bulunması gereken yere kadar geriler” diye konuştular.