ÖZEL HABER Haber Girişi : 12 Kasım 2022 13:20

Gözler şimdi halk takviminde

Gözler şimdi halk takviminde

Her yıl 29 Ekim ya da 10 Kasım tarihlerinde yağması beklenen kar, bu yıl her iki tarih aralığını da pas geçti. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 5 gün boyunca kar yağışının beklenmediği Erzurum için parçalı bulutlu hava tahmininde bulunurken, gözler şimdi de halk takvimine çevrildi. Erzurum’da yaygın olarak kullanılan halk takvimine göre; 29 Ekim’de yağmayan kar için bu kez 10 Kasım beklenmeye başlanır. Eğer kar 10 Kasım gününde de yağmazsa, Aralık ayının ilk iki haftası da dahil olmak üzere yer kar tutmaz. Halk takviminde böyle ifade edilen hava tahmini birçok kesim tarafından bilinirken, yine halk takviminde kar yağmayan dönemlerden de hastalık habercisi olarak bahsediliyor.

 

HALK TAKVİMİ NE DİYOR?

Kuru soğukların etkili olacağı bu dönemlerde özellikle ani sıcaklık değişimlerine karşı dikkatli olunması tembihlenirken, kar yağışının hava yumuşattığının altını çiziliyor. Halk takvimiyle ilgili olarak derlenen bilgilere göre; kar olmadığı zaman kuru soğuk çok daha hissedilir oluyor ve bu havayı teneffüs etmek sağlık açısından da sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden halk takviminde kar yağışı için “temizlik” ifadesi kullanılırken, geciken kar yağışı için de, kuraklık ve kıtlık alameti nitelemesi yapılıyor.

 

EKOSİSTEM BOZULUYOR

Öte yandan meteoroloji uzmanları ise, ekosistemin sürekli değişim ve döngü içerisinde olduğunu belirterek, artık barajların bile mevsimlere etkide bulunduğunun altını çiziyor.

Uzmanlar, “Sadece Erzurum’da değil, dünyanın dört bir yanında hava sıcaklıkları değişiyor, mevsimler değişiyor, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkabildiği gibi, altına da düşebiliyor. Hiç kar yağmayan bölgelerde yoğun kar yağışı görülebildiği gibi, yağmurlar bile kimi zaman tahminlerin üzerinde yağabiliyor. Bu ve bunun gibi iklim olayları, artık rastlanabilir ve sıradan bir hal aldı” dediler.