ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Ağustos 2022 13:09

Güneş çarpmalarına dikkat!

Güneş çarpmalarına dikkat!
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladığı Erzurum’da, uzmanlar hem çocukları, hem de yaşlıları uyardı.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladığı Erzurum’da, uzmanlar hem çocukları, hem de yaşlıları uyardı. Halk takviminde “Eyyamı Buhur” adı verilen sıcakların etkisini sürdürdüğü şu günlerde, Erzurum ise uzun süredir göremediği sıcakları yaşamaya başladı. En yüksek hava sıcaklığının 33 ile 35 derece arasında değişmeye başladığı Erzurum’da, hastanelerdeki güneş çarpması vakalarında da artıyş görülmeye başlandı. Kimi zaman mide bulantısı, kimi zaman kusma ve kimi zaman da burun kanaması şeklinde kendini gösteren güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunmasını isteyen uzmanlar, özellikle saat 12.00 ile 17.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması çağrısında bulundu.

 

NEM ORANI DÜŞÜK

Nem oranının batı illerine göre çok daha düşük olduğu Erzurum’da, sıcaklıkların etkisi çok daha fazla hissedilirken, belirtilen saatlerde ise güneş ışınları yeryüzüne dik düşüyor. Güneşin bu olumsuz etkilerinden uzak durmak için belirli saatlerde dışarı çıkmamanın en doğrusu olduğunu dil getiren uzmanlar, “Son zamanlarda özellikle çocuklar ve yaşlılarda güneş çarpması vakalarında artış oldu. Mide bulantısı ve kusma şeklinde belirti gösteren güneş çarpmalarında burun kanamaları da en önemli semptomlar arasında yer alıyor. Bunun yanında şiddetli ishal de, görülebiliyor” diye konuştular.

 

SICAKLAR DEVAM EDECEK

Öte yandan devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ise, haftalık hava tahmin raporunu açıkladı. Buna göre; önümüzdeki Çarşamba günü de dahil olmak üzere Erzurum’da gündüz sıcaklıklar 30 dereceden aşağı düşmeyecek. Rüzgarın zaman zaman etkili olacağı şehirde, en yüksek sıcaklık ise, 33 derece olacak. Gündüz sıcaklıklarına paralel olarak Erzurum’da gece sıcaklıkları ise, yine 14-15 derece arasında değişiklik gösterecek.