ÖZEL HABER Haber Girişi : 03 Ocak 2023 10:07

Güzlük ekinler çöp oldu!

Güzlük ekinler çöp oldu!

Kar yağışının gecikmesi, tarımsal üretimi fena vurdu. Kasım ayından bu yana kar bekleyen güzlük ekinlerin neredeyse tamamı çöp oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Erzurum’da kar yağışı geciktiği için güzlük ekinlerin tamamına yakını dondu. Mecburen baharda bu topraklar yeniden ekilecek” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, bu zamana kadar yağmadığı için dar gelirli kesimi sevindiren kar yağışının, tarımsal üretime çok büyük bir darbe indirdiğini söyledi. Ekim ayında ekilen arpa ve buğday gibi ürünlerin kar yağmaması sebebiyle dona maruz kaldığını dile getiren Başkan Kayabaşı, “Erzurum’da güzden ekimi yapılan en kadar tohum varsa, tamamı dondu. Çünkü kar örtüsüyle kapanması gereken toprağı soğuk vurdu ve bitki tam yeşillenmeye başladığı dönemde soğuktan öldü” diye konuştu.

 

ÜRÜNÜN TAMAMI DONDU

Geciken kar yüzünden güzlük ekimlerin mağduriyete dönüştüğünü anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Mecburen çiftçilerimiz bu toprakları bahar mevsimiyle birlikte yeniden ekmek zorunda kalacak. Çünkü güzden ekilen bitkiler çoktan dondu” ifadelerini kullandı.

Güzlük ekimler hakkında bilgiler de veren Başkan Kayabaşı, “Ekim ayından itibaren başlayan güzlük ekimler, yeşerme başladıktan ve toprak yüzeyine ulaştıktan hemen sonra karla tanışır. Kar, bir örtü gibi ekinlerin üzerini kapatır ve soğuktan donmasını önler. Havalar ısınınca da, bitki yeniden uyanır ve gelişmeye kaldığı yerden devam eder. Ancak bu yıl tam tersi bir durum söz konusu oldu. Bitkinin yeşil aksamı toprak yüzeyine ulaştı, ancak kar yağmadığı için soğuktan kendini koruyamadı ve dondu. Bu saatten sonra bu ekinlerden hiç kimse fayda beklemesin! Çünkü ürünün tamamı dondu” şeklinde konuştu.