ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Ağustos 2023 09:13

Hastalık sönmeye başladı

Hastalık sönmeye başladı
Erzurum’da hayvan pazarlarındaki karantina her ne kadar kaldırılmamış olsa bile Şap hastalığı büyük ölçüde düşüşe geçti.

Erzurum’da hayvan pazarlarındaki karantina her ne kadar kaldırılmamış olsa bile Şap hastalığı büyük ölçüde düşüşe geçti. Hastalığın Erzurum’un neredeyse tamamında sönmeye başladığı, ancak bazı dağ köylerinde yoğunluğun devam ettiği öğrenilirken, bir hafta ya da on günlük süre zarfında tehlikenin bütünüyle geçmiş olabileceği belirtildi. Halen Erzurum’da ve tüm ilçelerde hayvan pazarları kapalı tutuluyor, alım-satım ve kesim işlemleri ise uzman veterinerler nezaretinde yürütülüyor. Şehirler ve ilçeler arası hayvan transferine izin verilmeyen Erzurum’da, hastalığın hayvancılık sektörüne maliyeti ise, milyonlarla ifade ediliyor. 

KARANTİNA İLAN EDİLMİŞTİ 
Erzurum’da bu yıl Şap hastalığı yüzünden besiciler çok büyük zararlara uğradı. Kurban bayramı için besiye alınan, ancak hastalık sebebiyle bayramdan önce kesilmek zorunda kalan yüzlerce büyükbaş hayvan, üreticiyi korkunç zararlarla karşı karşıya bıraktı. Erzurum’da yaz başında karantina ilan edilen hastalıkla mücadelede büyük ölçüde başarı kaydedilmiş ve bayramdan önce tüm hayvan pazarları yeniden hizmete açılmıştı. Ancak sağlıksız transferler ve tedavi uygulamalarının ihmal edilmesi sebebiyle yeniden baş gösteren hastalık sebebiyle Erzurum ve bölgenin daha birçok ilinde karantina ilan edilmişti. 

ŞAP HASTALIĞI NEDİR? 
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda (örneğin sığırlar, keçiler, domuzlar) görülen, ciddi bir bulaşıcı hastalıktır. Şap virüsü tarafından oluşturulan bu hastalık, yüksek derecede bulaşıcıdır ve birkaç saat içinde bir hayvandan diğerine yayılabilir. Enfeksiyon, tüm bir sürüye 48 saat içinde yayılabilir. Türkçede "şap" kelimesi, hayvanların ağız, burun ve ayak bölgelerinde oluşan yaraları ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle, "şap hastalığı" terimi, bu hastalığın belirtileri arasında yer alan yaralara atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Ayrıca, "şap" kelimesi, eski Türkçede "yakmak" anlamına gelir ve hastalığın etkileri nedeniyle hayvanların ağız ve burun bölgelerinde yanma hissi yarattığı düşünülebilir.