Yerel Haber Girişi : 13 Nisan 2022 13:57

Hava ulaşımı artık lüks!

Hava ulaşımı artık lüks!

Son 4 yıldır hava ulaşımının tat vermediği Erzurum’da, hem yolcu ve hem de sefer sayılarındaki düşüş devam ediyor. 2019 yılından itibaren uçak bileti fiyatlarının yükselişe geçmeye başladığı Erzurum’da, pandeminin de etkisiyle birlikte hava ulaşımı adeta lükse dönüştü. Sefer sayılarının azaltılması yüzünden bilet fiyatlarının sürekli tırmanış halinde bulunduğu Erzurum’da, son aylardaki döviz kuru hareketliliği de etkili oldu. Gün ve saatine göre bin lirayı bile bulabilen uçak bileti fiyatları yüzünden yolcu sayısının bile sert düşüşler yaşadığı Erzurum’da, gerçekleştirilen uçuşlar bile 4 yıl öncesini aratmaya başladı. Yeterli sayıda uçak seferi olmadığı için genellikle aktarmalı uçuşların dikkat çektiği Erzurum güzergahında, doğrudan artmak durumunda kalan bilet fiyatları ise, en başta Erzurum insanını çarpıyor. Erzurumlu vatandaşlar, “Her gün 5 uçuştan 3’ünün aktarmalı olması doğal bir durum mudur yoksa çile midir?” diye sordular. 

 

HER 5 UÇUŞTAN 3’Ü AKTARMALI 

En ucuz uçak bileti fiyatının 600 lira olduğunu, genellikle aktarmalı uçuşlardan müteşekkil seferlerin ise bin 500 lirayı bile bulduğunu dile getiren acenteler, “Erzurum’un hava ulaşımında yaşadığı sorun yeni değil. Bu şehir tam 4 yıldır bu sorunla uğraşıyor. 2018 yılının sonlarına doğru sefer sayılarının azaltılmaya başlandığı Erzurum’da, daha sonra pandemi ve dolar kurunun da etkisiyle hava ulaşımı imkansız bir hale geldi. Önümüzdeki hafta için bugünden bilet bakacak olsak, 750 liradan aşağı bulamayız, hatta çok daha üzeri bile söz konusu olabilir. Zaten son 4 yılın rakamları Erzurum’da hem yolcu hem de iç ve dış hat uçuş sayılarındaki düşüşü ortaya koymaya yetiyor” şeklinde konuştular. 

 

KARAYOLU TAŞIMACILIĞI ÇÖZÜM DEĞİL! 

Hava yolu ulaşımın külfeti yüzünden karayolu ulaşım ücretlerinin de artışa geçtiğini anlatan acente yetkilileri, “Uçak bileti pahalı olunca, karayolu taşımacılık ücretleri de artışa geçiyor. Burada bir mecburiyet durumu söz konusu olunca, fiyatlar biraz daha abartılıyor. Ama içinde bulunduğumuz dönemde ulaşım sektörünün maliyetleri ortada, ancak Erzurum’daki durum biraz daha farklı. Çünkü Erzurum’da uçak bileti fiyatlarının pahalı olmasında ayrıca sefer sayılarının yetersizliği de önemli bir etken” diye konuştular.