ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Eylül 2022 15:06

Hayvancılıkta sözleşmeli sevinç

Hayvancılıkta sözleşmeli sevinç
ZMO Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Sözleşmeli besicilik ödemeleri, besicilerin imdadına Hızır gibi yetişti” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Sözleşmeli besicilik ödemeleri, hayvancılık yapan çiftçilerimizin imdadına Hızır gibi yetişti” dedi.

Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığına göre kilo başına destek ödemesi yapılacağını açıklayan Kayabaşı, “201- 250 kg olanlara kilo başına 2,5 lira, 251 - 300 kg olanlara 3,5 lira, 301 kg ve üzeri olanlara da, 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Bu destekler, besicinin maliyetlerini büyük ölçüde azaltacağından eşsiz bir fırsat halini almıştır” diye konuştu.

Söz konusu desteklemelerin hayvancılığı teşvik edeceğini ve yine hayvancılığı bırakmış olanları yeniden cezbedeceğini belirten Hasan Ali Kayabaşı, “Besicilerimize can suyu olan bu destekler, zor günler geçiren sektöre ilaç gibi geldi. Çünkü Üretim maliyetinin yüksek olması nedeni ile çiftçimiz hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyordu” diye konuştu.

 

BOLLUK MALİYETLERE YANSIDI

Hayvancılık bölgesi olan Erzurum’da hayvan sayısının giderek düştüğünün altını çizen Başkan Kayabaşı, “Ama bu sene kaba yem üretimindeki bolluk maliyetlerle yansıdı ve besi maliyetini olumlu etkiledi. Ot bol, arpa bol, buğday bol, yani yem bitkisi üretimi inanılmaz fazla ve bu arz talep orantılı olduğu için süreci olumlu yönde etkiledi. Besi maliyetinin düşmesinin ardından bakanlığımızca açıklanan sözleşmeli çiftçiye destek ödemeleri çiftçimizin tekrar hayvancılığa dönmesine sebep oldu ve hayvancılığı bırakan çiftçilerimiz tekrar hayvan toplamaya başladı” şeklinde konuştu.

 

SATILACAK YER DE ARTIK BELLİ

Bu desteklemelerin en güzel tarafının ise hayvancılık yapan çiftçileri büyük bir belirsizlikten kurtarmak olduğunu dile getiren Başkan Hasan Ali Kayabaşı, “ bundan önce besiciler hayvanları nereye satacağını bilmiyordu ve bunun endişesini yaşıyordu. Ama şimdi durum tamamen değişti. Besicilik yapan Çiftçiler besledikleri hayvanları sözleşmeli besicilik projesi kapsamında doğrudan et ve Süt kurumu ne satma imkanına kavuştu. Bakanlığımıza bu güzel destekten ötürü teşekkürü bir borç biliyor, üreten çiftçinin desteklenmesi noktasında daha güzel adımların atılması hususunda beklentilerimizi yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.