ÖZEL HABER Haber Girişi : 20 Aralık 2022 12:35

Hedef 60 bin Hatim

Hedef 60 bin Hatim
Erzurum’da 5 asırdır devam eden Binbir Hatim geleneği kapsamında okumalar Cuma günü başladı.

Camilerde hazırlanan cüzlerden okumak için birbirleriyle adeta yarışa giren cemaat, okumalarına evlerde de devam ediyor. 2019 yılında 37 bin, 2020 yılında 45 bin hatmi şerifin okunduğu Erzurum’da, 2022 yılı başında ise,  55 bin 441 hatmi şerifin duası yapılmıştı. Erzurum’da okunan hatim rekoru da, 2021 yılında kırıldı. Pandemi sebebiyle insanların sokağa bile çıkamadığı dönemlerde okunan hatmi şeriflerin sayısı 136 bin 890’ı bulmuş ve son yılların en çok hatmi şerifi 2021 yılında okunmuştu. Yapılan planlama kapsamında 2023 yılının ilk ayında duası yapılacak olan hatmi şeriflerin sayısının 60 bine ulaşması beklenirken, camilerde oluşan manzara ise göz kamaştırıyor. Vakit namazlarından önce ve sonra yapılan okumalar, vatandaşlardan büyük ilgi görürken, camilerde okunan cüzler, daha sonra evlerde de tekraren okunuyor.

 

OKUMALARDA PANDEMİ REKORU

Erzurum’da son 4 yıl içerisinde okunan hatmi şeriflerde rekor sayıya ulaşılmış olmasının altında yatan başlıca sebep pandemi olarak gösterilirken, bu dönemde insanların bela ve musibetlerin defedilmesi amacı taşıyan Binbir Hatim okumalarına büyük ilgi gösterdikleri dile getiriliyor.

Pir Ali Baba Türbesi’nde başlayan bu yılın okumalarının ise, önümüzdeki ayın ikinci cumasına kadar devam edeceği belirtiliyor.

 

BİNBİR HATİM GELENEĞİ

Erzurum merkeze bağlı Dutçu köyünde oturan Pir Ali Baba'nın "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah, bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur" diyerek, 488 yıl önce geleneği başlattığı belirtiliyor. Pir Ali Baba'nın ayrıca sahibi olduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfettiği biliniyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar geleneğin aralıksız sürdüğü, savaş sırasında ara verildiği ve daha sonra aksatılmadan devam edildiği kaydediliyor.