ÖZEL HABER Haber Girişi : 03 Ağustos 2023 10:21

HERKES DEPREM UZMANI 

HERKES DEPREM UZMANI 
Erzurum’da önceki gün akşam Narman ve Şenkaya’da meydana gelen depremlerle birlikte yapılaşma dedikoduları yeniden gündem oldu.

Erzurum’da önceki gün akşam Narman ve Şenkaya’da meydana gelen depremlerle birlikte yapılaşma dedikoduları yeniden gündem oldu. İşin uzmanı olsun ya da olmasın sosyal medyada birçok kullanıcının adeta felaket senaryoları yazdığı Erzurum’da, fenomen olmaya çalışan kimi çevreler ise, yapılaşma edebiyatı yapmaya yeniden başladı. Uzmanların, yapılar ne kadar sağlam olursa olsun fay hattı üzerinde bulunuyor olmanın en büyük risk olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen kendini bilmez kimi çevreler, Erzurum’da kafalarına göre deprem senaryoları yazmaya devam ediyor. 

YALAN-DOLAN DEPREM SENARYOLARI 
Erzurum’da yürütülen yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında bulunan Gezköy konutlarının bile depreme dayanıksız yapılar olduğunu ileri süren ve kendilerini deprem uzmanlarının yerine koyan fenomenler, bahse konu yerleşim biriminin Erzurum’da depreme en dayanıklı konutlardan oluştuğunu bile bilmiyor. TOKİ tarafından yüklenici eliyle yaptırılan Gezköy konutları, Erzurum’da “Deep Soil Mixing” tekniğiyle imal edilen sınırlı sayıda yapı arasında bulunuyor. Söz konusu yöntem, binaların temellerine beton kazık çakılması anlamına geliyor. Gezköy konutlarında ise, her bir apartmanın temelinde 150’ye yakın fore kazık bulunuyor ve bu yapılar Erzurum’un en sağlam konutları olarak biliniyor. 

YASALAR NİYE VAR? 
Teknik işte bu gerçeklerden uzakta ve tamamen olumsuz algı oluşturma peşinde koşan sosyal medya şovmenleri, asılsız iddiaları ve yalan-yanlış beyanlarıyla insanları tedirgin etmekte herhangi bir sakınca görmüyor. 
Erzurumlu vatandaşlar ise, konunun uzmanı olmayanların deprem hakkında bu kadar net ve iddialı açıklamalarda bulunuyor olmalarının aslında suç teşkil etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu tiplerin insanları neden tedirgin ettiklerine dair en ufak bir yaptırım uygulanmıyor. Yasalar eğer toplumun huzurunu sağlamayacaksa daha ne işe yararlar?” diye sordular.