Yerel Haber Girişi : 20 Nisan 2022 13:52

Herkes sustu rakamlar konuştu 

Herkes sustu rakamlar konuştu 

Son bir yıl içerisinde Erzurum’daki konutların fiyat artışı metrekare başına yüzde 94,3 oranında gerçekleşti.

Erzurum’daki konut fiyatı tırmanışını BETAM da tescil etti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), ilan verileriyle hazırladığı “Sahibinden Satılık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Nisan ayı raporunu kamuoyuyla paylaştı. İlan verilerinden faydalanılarak yapılan analizde, konutların metrekare cari fiyatındaki artışın Türkiye ortalaması yüzde 134,3 oranında artış gösterirken, bu da metrekare fiyatının 8 bin 656 liraya yükselmesine sebep oldu. Aynı araştırmada Erzurum’a ilişkin veriler de ortaya koyuldu. Buna göre; son bir yıl içerisinde Erzurum’daki konutların fiyat artışı metrekare başına yüzde 94,3 oranında gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bin 750 lira civarında olan konut metrekare fiyatının 3 bin 350 liraya kadar tırmandığı Erzurum’da, milyonluk konutların sayısındaki artış da dikkatlerden kaçmadı. 

 

ERZURUM’DA ARTIŞ YÜZDE 100 BANDINDA 

BETAM araştırmasına göre; konut fiyatlarındaki artış büyükşehirlerin tamamında gerçekleşti. Konutların metrekare fiyatlarının en çok arttığı büyükşehirlerin başında Mersin gelirken, artış oranı ise yüzde 172,7 oldu. İstanbul’daki metrekare fiyatı artış oranı yüzde 159,3 olarak açıklanırken, Aydın ve Antalya yüzde 142,9 ve Diyarbakır ise yüzde 140’ları gördü. Neredeyse yüzde 100’ü bulmuş olmasına rağmen artış oranının en az gerçekleştiği iller arasında gösterilen Erzurum’da, metrekare fiyatlarındaki artış yüzde 94,3 oranıyla tarif edilirken, Erzurum’u takip eden Van’da ise, konut metrekare fiyat artış oranı yüzde 87,7 oldu. 

 

FİYAT ARTIŞI FRENLENDİ 

Öte yandan gayrimenkul danışmanlarından edinilen bilgilere göre; Erzurum’daki konutların metrekare satış fiyatlarında yaşanan yüzde 100’lük artışın dikkat çekmesine rağmen büyükşehir sıralamasında düşük olarak tarif edildiğini dile getirdi. Emlak sektörü temsilcileri, “Erzurum’da TOKİ konutları ve özel sektörün kısmen de olsa ürettiği konutlar olmasaydı, bugün fiyat artışı yüzde 134’ler dolayında olabilirdi. Bu iki faktör fiyat artışını frenledi” dediler.