HÜKÜMETİN ÇETİN SINAVI

Her yeni güne bir zam haberiyle her geçen günü bir fiyat artışıyla uğurluyoruz artık. O kadar çok alıştık ki bu duruma hiç şaşırmıyoruz, hayret etmiyoruz. Ama bir hakikat var ki, insanların sabrı taşıyor ve bu gidiş hiç de iyi bir gidiş değil.
Genel kanaat bu iken, siyasi iktidarın sorumluluğa da her gün artıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Temmuz ayında hangi adımların atılacağı merak konusu iken, sene başında yapılan artışların benzerinin hiçbir işe yaramayacağını peşinen belirtmiş olayım. Şöyle ki, sabit gelirli kesime ocak ayında yapılan maaş artışı, aslında geçen yılın Temmuz ve Aralık aylarındaki enflasyon farklarıydı. Dolayısıyla ocak ayında yapılan artışlar zaten o dönemdeki enflasyon artışı sayesinde eridi, buharlaştı ve gitti. Ocak ayından bu zamana kadar geçen süre zarfındaki enflasyon ve yine hayat pahalılığı sayesinde ki, artan maaşlar daha ilk ayında eridi gitti. Yani şu anda sabit gelirli kesim, Şubat ayından bu yana cebinden yiyor, hazırı tüketiyor, eksi bakiyeyi artırıyor. Bu yüzden Temmuz ayında yapılacak olan artışın ileriye dönük işe yarayacağını kimse düşünmesin. Bir defa bu artış, temmuz ayından geride kalan Ocak ayına kadar geçen sürenin telafisi bile olamayacak. Bu bakımdan hükümetin bu hesaplamayı çok iyi yapması gerekiyor. En basit örnekle, geçtiğimiz yıl temmuz ayında ekmek 1,5 liraydı ama satış fiyatı 1 ile 1,25 arasındaydı. Şimdi ekmek kaç lira? Tam 3,5 lira. Aradaki farka bakın! Yine bir örnek verelim; geçtiğimiz yıl Temmuz ayında benzin kaç liraydı, bugün kaç lira, mazot kaç liraydı, bugün kaç lira? Çok basit bir örnekle geçtiğimiz yılın temmuz ayında patates kaç liraydı, şimdi kaç lira, sebze-meyve kaç liraydı, şimdi kaç lira?
Kimse yazdıklarımı sağa-sola çekmesin, çekiştirmesin! Benim anlatmak istediğim şudur: siyasi iktidar temmuz ayında sabit gelirliler için öyle bir düzenleme yapmalı ki, hem geride kalan 6 aylık dönemi telafi etmeli hem de önümüzdeki 6 aylık dönemin muhtemel tahribatını önlemeli!
Eğer bu ölçüde ve çerçevede adım atılırsa, seçime kadar olan sürede rüzgar tersine döner, ama eğer ki temmuzda yapılacak artış, ağustos ayında eriyip giderse o zaman iktidarın başı fena ağrıyacak demektir.