Yerel Haber Girişi : 03 Şubat 2022 12:06

İkinci el daralıyor!

İkinci el daralıyor!

Yaz sezonu boyunca tarihi rekorları gören ikinci el otomobil piyasasında tansiyon düşmeye başladı. Sıfır kilometre araç üretiminde artış yaşanmasının beklendiği sektörde, ikinci eldeki piyasa daralması ise yeni yıla yüzde 10’la başladı. İkinci el araç fiyatlarında anormal denilebilecek düzeyde artışların yaşandığı geçen yıla göre düşüş kaydeden ikinci el fiyatları, sektördeki canlılığı azaltırken, Erzurum’da soğuk havaların da etkisiyle satışlar büyük ölçüde azaldı. Otomobil pazarlarının durgunluk dönemine girdiği Erzurum'da, her isteyen istediği otomobili satın alamazken, satışa sunulan otomobiller de yüksek fiyatları sebebiyle müşteri kaçırtıyor.

 

BU YIL CANLILIK BEKLENİYOR

Sektör temsilcileri, son iki yıldır otomotiv dünyasının allak-bullak olduğunu dile getirerek, bu sürecin yaşanmasında pandeminin etkisinin çok büyük olduğunu dile getirdiler. Plaza yetkililerinden edinilen bilgilere göre; bu yıl sıfır kilometre araç üretiminde artış bekleniyor. Şimdiden satış talepleriyle karşılaşılan plazalarda yeni model araçlar için yer açılırken, sektördeki bu gelişmenin ikinci el piyasasını daraltmaya devam edeceği belirtiliyor. Sektör temsilcileri, “Zaten öyle bir hal aldı ki, ikinci el otomobil fiyatları bile sıfır kilometre fiyatlarını geçti. Kaldı ki, geçtiğimiz yıl sıfır kilometre üretimi neredeyse hiç olmadı” dediler.

 

İKİNCİ ELDE PİYASALAR DURGUN

İkinci el piyasasında faaliyet gösteren galerici esnaf ise, satışların kış mevsimiyle birlikte durgunlaşmaya başladığını belirterek, “Bunun yanı sıra sıfır kilometre satışlarda canlanmalar başladı. Şimdiden talepler bile alınıyor ve bir iki ay içerisinde muhtemelen piyasaya yeni model ve sıfır kilometre araçlar çıkmaya başlayacak. Şu anda ikinci el piyasası çok yüksek, ucuz araba bulmak neredeyse imkansız. Biz de piyasaların canlanmasını bekliyoruz” diye konuştular.