ÖZEL HABER Haber Girişi : 05 Ağustos 2023 10:40

İkinci elde istismara geçit yok!

İkinci elde istismara geçit yok!
Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç piyasasına yönelik olarak attığı son adım, piyasaların ateşini düşürdü.

 

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç piyasasına yönelik olarak attığı son adım, piyasaların ateşini düşürdü. Araçların tavsiye edilen güncel fiyatlarının üzerinde satışına kısıtlama ve çok ağır para cezalarının getirilmesiyle birlikte araç satış ilanları da düzene girdi. Piyasayı yükseltmek ve haksız kazanç elde etmek isteyenlerin yüksek rakamlı araç satış ilanları oluşturmalarının önüne geçen Ticaret Bakanlığı, astronomik miktarlarda para cezaları da uyguladı. Atılan bu kararlı adımla birlikte ikinci el araç fiyatlarındaki yükseliş sona erdi. Özellikle ilan sitelerinde yapılan elemeler sayesinde ikinci el araçlar daha gerçekçi fiyatlardan satışa sunulmaya başlandı. Sektör temsilcileri, benzer bir denetimin sosyal medya için de getirilmesi gerektiğini düşünüyor. 

İSTİSMAR HER HERDE 
Erzurum’da da fiyatların sabitlenerek düşüşe geçtiği öğrenilirken, Ticaret Bakanlığı’nın ek tedbirlerle bu süreci daha da hızlandırabileceği belirtildi. Erzurum’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Hayati Öztürk isimli galeri işletmecisi, fiyat istismarının her alanda olduğu gibi, otomotiv sektöründe de yaşandığını söyledi. İkinci el araç fiyatlarının tavan yapmasında güncel ve gerçekçi olmayan satış fiyatları üzerinden oluşturulan ilanların çok etkili olduğunu dile getiren Hayati Öztürk, “Sanal rakamlarla ilanlar oluşturuluyor ve araçların fiyatları özellikle yükseltiliyor. Piyasa şartları oluşunca da, satışlar başlıyor” dedi. 

FİYATLAR SABİTLENDİ 
Bakanlığın müdahalesiyle bu sorunun büyük ölçüde çözüme kavuştuğunu kaydeden Öztürk, “Yeni sistem çok iyi; bir aracın tavsiye edilen güncel fiyatı sisteme işleniyor. Hiç kimse bu fiyatın üstüne çıkamıyor, piyasa yükseltmek amacıyla ilan oluşturamıyor. Bu uygulama başladıktan sonra sitelerdeki binlerce satış ilanı ortadan kayboldu. Çünkü hepsi sanal ve piyasayı yükseltmek içindi. Şu anda fiyatlardaki yükseliş durdu, sosyal medyadaki satış ilanları da denetim altında tutulursa, hızlı bir düşüş bile yaşanabilir” diye konuştular.