İKTİDAR VE MUHALEFET

Türkiye’de son 20 yılın siyasetini damgasını vurmuş olan ak partinin bugüne kadar girdiği tüm seçimleri açık ara bir farkla kazanmış olması, sadece siyaseten analiz edilebilecek bir durum değil. Bu işin sosyolojik kültürel ve ekonomik boyutları kuşkusuz ayrı ayrı ele alınıp değerlendirilebilecek kadar büyük.

Yani olaya sadece bir siyasi partinin 20 yılda elde ettiği başarı gözüyle bakmak yanlış olacaktır.

Cevaplanması gereken asıl soru şudur:

Ak Parti 20 yılda ne yapmıştır de vatandaş 20 yıl boyunca ak partiyi neden tercih etmiştir?

Buna dair bir değerlendirme yapacak olan herkes kuşkusuz bundan 20 yıl öncenin Türkiyesinden işe başlayacaktır. 20 yıl önce Türkiye nasıldı ne alemdeydi ve hangi durumdaydı?

20 yıl içerisinde ne oldu neler oldu neler yapıldı? İşte bu sorulara verilecek olan her cevap aslında ak partinin 20 yıl boyunca iktidarda nasıl kalabildiğinin de İzahı olacaktır.

Bu mantıkla bir başka değerlendirme yapacak olursak da, Muhalefetin durumuda bundan pek farklı değil. Yani geride kalan 20 yıl boyunca muhalefet hangi hatayı hataları yapmış ve muhalefet olmaktan bir türlü kurtulamamıştır.

Demekki meseleye Bütünüyle halkın beklentilerini karşılama ölçüsüyle bakmamız gerekiyor.

Sonuç çok açık ve bariz biçimde ortadadır. Ak Parti iktidara geldiği 2002 yılından bu yana halkın beklentilerini karşılama noktasında çok önemli bir sınav vermiştir ve bu sınavdan elde ettiği başarılı ölçüsünde iktidarda kalabilmeyi becermiştir. Muhalefet ise bu 20 yıl içerisinde halkın beklentilerine cevap verme yönünde başarısız bir sınav vermiş ve ihtidar partisi karşısında girdiği her seçimden başarısız olarak çıkmıştır.

İşin sırrı da formülü de aslında budur!

Milletin ne istediğini bilen ve milletin istedikleri doğrultusunda hareket eden kazanmış tam tersini düşünen Ve yine bunun tam tersi hareket eden kaybetmiştir.

Bu kadar basit!