Gıda ürünlerine yönelik olarak getirilen KDV indiriminin, satış fiyatlarına yansıtılmadığını düşünen tüketici, dert yanmaya devam ediyor. KDV indirimi uygulamasının yürürlüğe girmesinden gıda ürünlerinin fiyatlarının güncellendiğini ileri süren tüketiciler, “KDV indiriminden önce bir koli yumurta 36 liraydı, düzenlemeden sonra fiyatı 42 lira oldu. Bu fiyatları kim neye göre belirliyor, güncellemeleri kim neye göre yapıyor? Önce bu durumun netlik kazanması gerekiyor” dediler. Marketlerde etiket kontrolü ile denetim yapılamayacağı görüşünü savunan tüketiciler, “Bir ürününün fiyatlandırılmasında üreticiden tedarikçiye, tedarikçiden markete gelinceye kadar geçen süreç baştan sona incelenmelidir. Fiyatlar üreticide ne kadar, tüketiciye gelinceye dek ne kadar oluyor, önce bu serüvene ışık tutulmalıdır” diye konuştular.
ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE YOLCULUK
Üretici ile market arasındaki yolculuk esnasında ürünün birçok kez el değiştirdiğini ve her defasında yeni fiyatlandırmalar yapıldığını kaydeden tüketiciler, “Asıl bu süreç denetlenmeli; yoksa marketlerde etiket kontrolü yapmakla bir sonuca varılamaz. Üreticiden ürün kaç liraya alınmış, üzerine ne kadar kâr marjı koyulmuş, maliyet hesaplaması neye göre ve nasıl yapılmış, kim bu süreçte ne kadar kazanmış, asıl buna odaklanmak gerekiyor. Devletin bu süreci kontrol ve denetim altında tutması icap ediyor. Öbür türlü fiyat artışlarının önüne geçmek mümkün olmayacaktır” dediler.
SERBEST PİYASA EKONOMİSİ SAÇMALIĞI
Fahiş fiyat artışlarının serbest piyasa ekonomisiyle izah edilemeyeceğini ve bunun kesinlikle gerekçe olamayacağını vurgulayan vatandaşlar, “Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi var diye dileyen dilediği fiyat politikasını uygulayamaz. Bir ürünün ederi bellidir, üretim, tedarik ve perakende maliyeti bellidir. Siz bu ürüne iki katı fiyat uygular ve bunu da serbest piyasa ekonomisi diye sunarsanız, bunun adı istismar olur, fırsatçılık olur. Bunun önüne geçmesi gereken de, devletin ilgili kuruluşlarıdır” diye konuştular.