Yerel Haber Girişi : 02 Nisan 2022 13:56

İndirimde “hülle” yaptılar!

İndirimde “hülle” yaptılar!

Dün itibariyle gıda ve temizlik ürünlerine yönelik olarak uygulanmasına başlanan KDV indirimleri etiketlere “hülle” ile yansıtıldı. İndirim kapsamına giren ürünlerin önce fiyatlarını arttıran kimi zincir marketler, daha sonra yaptıkları maliyet dışı artışı geri çekerek indirim yapmış gibi gösterdi. Birçok ürün için uygulanan bu yöntem, “fırsatçılıkta zirve” olarak yorumlanırken, vatandaşlar ise karşı karşıya kaldıkları bu duruma “pes doğrusu” dedi. Denetim eksikliği başta olmak üzere caydırıcı yaptırımlarda bulunulmaması yüzünden “serbest piyasa ekonomisi” adı altında bildiğini okuyan marketlerin bu tutumu şaşırtmazken, tüketicilerin haklarının korunmuyor oluşu ise, dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu. 

 

SÖZDE İNDİRİM YAPTILAR, AMA! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda ve deterjan ürünlerinde 1 Nisan itibariyle KDV indirimine gidileceği ve bu yüzden indirimlerin etiketlere mutlaka yansıtılması gerektiği çağrısında bulunmuştu. Ancak marketler indirime giderken farklı bir yol izledi. 1 Nisan’dan önce gıda ve temizlik ürünlerine belirli oranlarda artış yapan marketler, 1 Nisan itibariyle de bu artışları geri çekerek “indirim” taklidi yaptı. Etiketlerde hem indirimli, hem de normal fiyat bilgisini paylaşan marketler, sadece maliyet dışı fiyat artışlarını geri çekerek vatandaşı aldatma yolunu tercih etti. 1 Nisan itibariyle indirim olup olmayacağını merak ederek marketlere giden tüketiciler ise, suni fiyat artışları sebebiyle indirimlerden yine faydalanamadı. 

 

VATANDAŞ DURUMA TEPKİLİ 

Türkiye’de başta ulusal zincir marketler olmak üzere toptancı ve yerel marketlerin de yakın bir markaj altına alınması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, “Bunlar işin tadını iyice kaçırdılar. 1 Nisan itibariyle gıda ve temizlik ürünlerinde indirim olacaktı, olmadı. Daha doğrusu marketlerin etiketlere yansıttıklarını söyledikleri indirim, birkaç gün öncesinden fiyatlara yapılan bindirimin geri çekilmesi oldu. Suni ve maliyet dışı fiyat artışlarıyla etiket fiyatlarını önce arttırdılar, sonra indirim yaptık diyerek, o fiyatları geri çektiler. Kısacası devleti ve bizi kandırmak için hülle yaptılar. Bunun hesabını soracak olan kurumlar da, öyle görünüyor ki manzarayı seyre dalmış olmakla meşgul” dediler.