ÖZEL HABER Haber Girişi : 01 Temmuz 2022 09:49

İndirimli mazot istiyoruz!

İndirimli mazot istiyoruz!
Erzurumlu çiftçiler hep bir ağızdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyor.

Erzurumlu çiftçiler hep bir ağızdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyor. Üreticiler, bu yıl yağan yağmurlar sayesinde topraktan bereket fışkırdığını ifade ederek, “Buna rağmen endişeliyiz, çünkü mahsulü toplamak için harcayacağımız para, borcumuzu ödemeye bile yetmeyecek!” görüşünü taşıyor. Şu anda çiftçinin önündeki en büyük gider kaleminin mazot olduğunu dile getiren üreticiler, “Yemi, suyu, elektriği hiç hesaba katmadan tek başına mazot gideri bizi perişan edecek. 10 lira kazanacağımız bir tarla için 15 liralık mazot harcamak durumunda kalacağız” diyerek, hükümetin hiç olmazsa bu hasat dönemi için kendilerine bir kolaylık sağlaması çağrısında bulundular.

 

İŞTE ÇİFTÇİLERDEN FORMÜL

Bakanlığın akaryakıt sektörüyle bir uzlaşmaya gidip, çiftçiye ucuz mazot temin etmesi gerektiğini dile getiren üreticiler, “Bu adım bankalarla ortaklaşa atılabilir. Çiftçilere sadece mazot kullanımı için bir kart tahsisi yapılıp, o kartlarla anlaşma yapılan akaryakıt istasyonlarından ucuz mazot temini gerçekleştirilebilir. Böyle bir uygulama sayesinde hem maliyet yükümüz ortadan kalkmış olur, hem de mahsulün bir anlamı olur. Hükümetimizden böyle bir çalışma yapmasını istiyoruz. Aksi halde harcımız borcumuzu ödemeye yetmeyecek. Böylece hükümetimiz hem üretimi desteklemiş, hem de üretimden elde edilen mahsul sayesinde piyasaların kontrolünü ele geçirmiş olacak” şeklinde konuştular.

 

GEÇMİŞTE İSTİSMAR EDİLDİ

Geçmişte çiftçilere yapılan ödemelerin büyük bir bölümünün istismar edildiğinin altını çizen çiftçiler, “O ödemeler yüzünden toprakta bereket kalmadı, hepimiz hazıra alıştık, üretime ara verdik. Devletin trilyonlarca lirası boşa gitti. Ama şimdi yeni bir destekleme dönemi başlatılmalı ve destek doğrudan üretime verilmelidir. Üreten kazanmalıdır, bu işten devlet kazançlı çıkmalıdır. Zaten devletin kazandığı yerde milletin kaybetmesine imkan yoktur” dediler.